Filmska umetnost i umetnost življenja Foto albumi

Amour – Može li se izdržati patnja voljenih?

Film Mihaela Hanekea “Amour” dobio je Oskara za najbolji strani film, ali mnogi ne uspevaju da ga odgledaju do kraja…

Emanuel Riva (Emmanuelle Riva) je sa 85 godina najstarija glumica nominovina za Oskara za najbolju glavnu žensku ulogu.

Maestralno je odglumila An, profesorku u penziji kojoj posle neuspešne operacije ruka i noga ostaju oduzeti. O njoj brine njen suprug Žorž koga igra Žan-Luj Tritinjan (Jean-Louis Tritignant).

An je svesna svega, ali je njena motorika toliko oštećena da u potpunosti zavisi od tuđe pomoći. Žorž ne želi da opterećuje njihovu ćerku, a iznajmljenu pomoć uskoro otpušta.

Film počinje tragičnim završetkom, ali ono što mnoge odbija jeste potpuna ogoljenost čoveka pred drugim ljudskim bićem.

Može se reći da su scene u kojima se prikazuje potpuno nemoćna An kako joj Žorž pomaže – brutalne. Nemoćna je An, ali i Žorž. Nemoćan da pomogne ženi koju voli. Da li je našao izlaz ili se samo predao nemoći?

Scenarista i reditelj filma Mihael Haneke (Michael Haneke) bio je inspirisan sličnim događajem koji se desio u njegovoj familiji. Emanuel nije dobila Oskara, ali film jeste – za najbolji strani film.

Haneke nikada nije bio “obziran” u svojim filmovima, ali mnogi misle da je sa ovim otišao predaleko. Ili mi još uvek nismo spremni da razmišljamo o nekim stvarima. Dok se ne dese.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija