Početna Vesti Aktivnosti Udruženja penzionera Obrenovca tokom prvog kvartala 2018. godine

Aktivnosti Udruženja penzionera Obrenovca tokom prvog kvartala 2018. godine

Aktivnosti Udruženja penzionera Obrenovca tokom prvog kvartala 2018. godine

Udruženje penzionera Obrenovca spada među najaktivnije u Beogradu. Od 14.470 penzonera, koliko živi na teritoriji opštine, njih četiri i po hiljade su učlanjeni u Fond solidarnosti, a pet stotina poseduje članske karte i redovno izmiruje članarinu, koja iznosi 200 dinara.

Prema rečima Živorada Blažića, predsednika Udruženja, najviše su bili angažovani oko nabavke ogreva za svoje članove.

„Prošle godine iz Kolubare smo nabavili oko 7.000 tona sirovog i 3.200 tona sušenog uglja. Za ovu godinu smo planirali nabavku približno slične količine ogreva. Naši članovi imaju pogodnost da dug za ugalj podmire u šest mesečnih ili dvanaest polumesečnih rata“, naglašava Blažić i dodaje da je u toku akcija nabavke zimnice.

„Zahvaljujući sklopljenom ugovoru sa firmom ‘Polo’ iz Čačka, po povoljnoj ceni kupli smo znatne količine osnovnih namirnica: 21 tonu krompira, deset tona luka, pasulj…“

Obrenovačko udruženje je za svoje članove predvidelo i druge vidove socijalne pomoći, u prvom redu omogućiti što većem broju penzionera da besplatno koriste banjske kapacitete. Pod povoljnim uslovima su sklopljeni ugovori sa Prolom Banjom, Gornjom Trepčom i Koviljačom, tako da će pogodnosti poznatih lečilišta koristiti između 20 i 30 najjstariji sugrađana.

„Takođe smo konkurisali kod RF PIO za odlazak na rehabilitaciju i, od 368 naših zahteva, Fond nam je odobrio 102 mesta u banjama.“

Organizuju se redovno jednodnevni izleti do popularnih destinacija, tako da je u prošloj, 2017. godini ovu pogodnost koristilo blizu dve hiljade najstarijih Obrenovčana. Sa izletima nastavljaju i u ovoj godini i ugovoren je odlazak u Novi Pazar i Suboticu za koje vlada veliko interesovanje.

Na ime posmrtnine i troškova sahrane za 150 umrlih članova u 2017. godini, iz Fonda solidarnosti je izdvojeno oko četiri i po miliona dinara.

Od prvog čoveka obrenovačkog udruženja smo doznali da su u završnoj fazi dogovor sa JKP „Obrenovac“ o korišćenju po povoljnim uslovima kapaciteta Obrenovačke banje.

„Predvideli smo da svi naši članovi koji imaju penziju manju od 25.000 dinara imaju mogućnost da se banjaju sa znatnim popustom. I to nije sve, jer smo za ovu godinu predvideli niz aktivnosti sve u cilju da popravimo socijalni položaj naših najstarijih sugrađana“, zaključio je ambiciozni Živorad Blažić, predsednik obrenovačkog udruženja.

Tekst: Milan Ašković, Obrenovac
Fotografija: RTV Mag, Obrenovac