Aktivnosti Gerontološkog centra povodom Dana borbe protiv nasilja nad starijima

Jedna od šest osoba starijih od 60 godina doživela je neki oblik zlostavljanja tokom 2023. U takvoj atmosferi veoma su važne aktivnosti Gerontološkog društva povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad starijima. Te aktivnosti ukazuju na problem, ali i na moguća rešenja.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Povodom 15. juna Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad starijima Gerontološko društvo Srbije učestvovalo je u različitim aktivnostima koje su se ticale jačanja starijih osoba, kroz obuke i znanje o fenomenu.

U četvrtak, 13. juna predsednica Gerontološkog društva Srbije Nataša Todorović održala je predavanje u Narodnoj biblioteci u Inđiji. Prisutni su mogli da čuju koje vrste nasilja nad starijima postoje, šta predstavlja najveći rizik, kao i koje su procedure za prijavljivanje nasilja.

Učesnici su posebno naglasili problem sa „navalentnim“ prodavcima koji pokušavaju da im prodaju različite proizvode. To ih dovodi u finansijske probleme. Starije je, sa druge strane, često sramota da se požale deci.

U petak, 14. juna, u prostorijama Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, održana je tribina na kojoj su glavni učesnici bile upravo starije osobe. Uvodničarke na tribini bile su Nataša Todorović, predsednica Gerontološkog društva Srbije, Nadežda Satarić iz Amity-ja i dugogodišnja članica Gerontološkog društva Srbije i Tatjana Prijić iz Kancelarije Poverenika za zaštitu ravnopravnosti.

Gerontološko društvo Srbije je bilo i deo ovogodišnjeg globalnog događaja koji je organizovala UN DESA, u partnerstvu sa Međunarodnom mrežom za prevenciju zlostavljanja starijih osoba (The International Network for the Prevention of Elder Abuse – INPEA). Tema događaja bila je “U fokusu starije osobe u vanrednim situacijama“. Cilj je bio da se istakne kritična potreba za zaštitom i podrškom starijih osoba tokom kriza. Jedan od govornika bila je i Nataša Todorović.

Ovogodišnji Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad starijima poziva vlade, međunarodne donatore, organizacije i zajednice da prioritet daju bezbednosti i dobrobiti starijih osoba u svojim strategijama za pripremu i reagovanje na vanredne situacije. Podstiče razvoj inkluzivnih politika koje osiguravaju da starije osobe ne budu zapostavljene tokom kriza. To uključuje kreiranje dostupnih planova evakuacije, osiguravanje kontinuiteta zdravstvenih usluga i pružanje ciljanih podrški kako bi se sprečila izolacija i zlostavljanje.

Svetski dan borbe protiv nasilja nad starijima

Svetski dan borbe protiv nasilja nad starijima obeležava se od 2006. godine. Uveden je na inicijativu INPEA. U Srbiji se obeležava od 2007. godine. Gerontološko društvo Srbije bilo je deo ove inicijative u Srbiji. Ovaj datum se obeležava u saradnji civilnog i javnog sektora. Od 2011. godine ovaj datum uvršten je i zvanično u kalendar Ujedinjenih nacija.

Približno jedna od šest osoba starijih od 60 godina doživela je neki oblik zlostavljanja u zajednici tokom 2023. godine. Stope zlostavljanja starijih osoba su visoke u ustanovama kao što su domovi za stare i ustanove za dugotrajnu negu. Dvoje od troje zaposlenih priznaju da su počinili zlostavljanje u protekloj godini.

Fotografija: FB strana GDS