Početna Magazin Godine Ako i ne nalazite prave reči, ne bežite iz života prijatelja obolelih od raka

Ako i ne nalazite prave reči, ne bežite iz života prijatelja obolelih od raka

Ako i ne nalazite prave reči, ne bežite iz života prijatelja obolelih od raka

Najgore su bile usamljenost i izolovanost koje sam osećala kada su mnogi od mojih bliskih prijatelja i članovi porodice nestali zato što nisu znali šta da kažu.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Emili MekDauel je dizajnerka iz Los Anđelesa, Kalifornija kojoj je u 24. godini dijagnostikovan Hodžkinov limfom u odmakloj fazi. Izdržala je devet meseci hemoterapije i došlo je do remisije.

„Najgori deo moje bolesti nije bio gubitak kose, niti što su me u Starbaku (lanac kafeterija) greškom oslovljavali sa ‘Gospodine’, niti mučnina zbog hemoterapije“, piše Emili na svom blogu. „Najgore su bile usamljenost i izolovanost koje sam osećala kada su mnogi od mojih bliskih prijatelja i članovi porodice nestali zato što nisu znali šta da kažu ili su govorili sasvim pogrešne stvari, a da to nisu shvatali„.

Emili sada ima 38 godina. Želela je da pomogne ljudima koji žele da budu uz svoje obolele prijatelje, ali ne znaju šta da kažu. Osmislila je karte (srpski naziv: „čestitka“ ovde baš nije primeren) sa porukama za koje ona smatra da su prigodne i da će preneti pravu poruku obolelom od raka.

Penzin prenosi deo ove kolekcije da bismo podstakli sve one koji su se, nakon što su saznali da je neko njihov oboleo, suočili sa nedostatkom pravih reči, da se ipak jave.

Nemojte izbacivati fraze, nemojte govoriti samo da biste prekinuli tišinu. Obratite se čoveku koga znate, koga volite, koji je imao nesreću da oboli od ove bolesti. To je isti čovek i potrebni ste mu. Drvo se oslanja na drvo, čovek na čoveka – kaže narod. Nađimo se jedni drugima kada je najteže.


Emili MekDauel Putovanje

Obećavam da nikada neću govoriti o tvojoj bolesti kao o „putovanju“ izuzev ako te neko ne povede na krstarenje.

Emili MekDauel Sve se događa sa razlogom

Molim te dozvoli mi da budem prvi koji će tresnuti sledeću osobu koja ti bude rekla da se sve dešava sa nekim razlogom.

Žao mi je što prolaziš kroz ovo.

Emili MekDauel Hemoterapija

Još jedna hemoterapija je prošla!

Hajde da proslavimo uz bilo šta što nema odvratan ukus.

Emili MekDauel tretman sa interneta

Tako mi je žao što si bolestan.

Želim da znaš da te nikada neću ubeđivati u korisnost nekog tretmana na koji sam slučajno naleteo na internetu.

 

Emili MekDauel Limunovi

Kada ti život ponudi limunove, neću ti ispričati priču o prijatelju mog rođaka koji je umro od limunova.

(Postoji engleska izreka: „Kada ti život ponudi limunove, napravi limunadu“ u smislu: iskoristi ono šta ti se daje. Što nije baš najempatičniji pristup kada se obraćate obolelom od raka)