Magazin Godine Tehnologija i obrazovanje

3D štampa bubrega za testiranje lekova i terapija – korak do transplatacije

Foto: "uzgajanje" jetre u laboratoriji

Kompanija za 3D štampu Organovo, smeštena u San Dijegu, Kalifornija, objavila je članak u kom pokazuje uspešnu štampu mikroskopskih krvnih sudova koji čine bubreg.

Ovo je obećavajuć iskorak u tehnologiji 3D štampe koji može znatno ubrzati ispitivanje bolesti bubrega.

Napredak se sastoji naročito u tome što u ovom slučaju nema polaganja ćelija bubrega u odštampanu matricu, već se štampa kompletan organ u potpunosti prema ugledu na pravi organ.

ljudski bubreg, levo i u sredini; 3D štampana mikrostruktura bubrega desno

Da je njihov veštački “organ” pogodan za testiranje dokazali su dodavanjem otrovnih supstanci koje su napadale i oštećivale bubreg kao što bi to radile i sa pravim u ljudskom telu.

Naravno, krajnji cilj jeste da se napravi dovoljno pouzdan organ koji može biti korišžen za transplataciju – direktno iz laboratorije!


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija