Magazin Godine Srbija

2032: dve trećine Srba bez penzije?

Jorgovanka Tabaković, kandidat koalicije “Pokrenimo Srbiju”, izjavila je na konferenciji za štampu da za zbog trenutne stope nezaposlenosti i neuplaćivanja doprinosa za 20 godina dve trećine građana Srbije neće imati pravo na penzije:

– Država nije uradila gotovo ništa da obezbedi sigurnu isplatu penzija. Ekonomska politika dovela je do toga da 688.000 penzionera ima primanja koja su niža od 15.900 dinara, i samo mali broj Vip penzionera može da živi pristojno.
SNS smatra da je potrebno hitno donošenje zakona o oročenom plaćanju u roku od 60 dana, zakona o računovodstvu i o javnim nabavkama kojim bi se uštedelo više od 700 miliona evra, kao i uvođenje elektronske uprave i kancelarije za brze odgovore.
Ukoliko naprednjaci osvoje vlast, navela je ona, biće obezbeđena garantovana minimalna primanja za svakog penzionera, naplata PDV-a po fakturisanoj realizaciji i izvršena poreska reforma kroz smanjenje poreza i doprinosa na zarade za najmanje 30 odsto.

 


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija