Početna Magazin Godine Ekonomija 2014: Smanjenje penzija i plata u javnom sektoru?

2014: Smanjenje penzija i plata u javnom sektoru?

Moguće smanjenje mase penzija i mase plata u javnom sektoru, kako bi se nadomestio manjak od 400 miliona u budžetu za ovu godinu?

Član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković, i urednik časopisa Makroekonomse analize i trendovi (MAT), rekao je da ne isključuje mogućnost smanjenja mase plata u javnom sektoru i penzija, kako bi se nadomestio manjak od 400 miliona u budžetu za ovu godinu:

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

– Razlog je to što nema puno prostora za povećanje prihoda, osim uterivanja sive ekonomije u legalne tokove. Jasno je da u javnom sektoru imamo višak zaposlenih i da će do smanjenja mase plata jednim delom doći i otpuštanjem viška radnika. Za to su potrebni planovi, jer ad hok mere ili linearano smanjenje broja u čitavom javnom sektoru nije dobro.

Koordinator istražvačkih projekata MAT-a Stojan Stamenković kaže da je najteži problem za dugoročnu fiskalnu konsolidaciju stvaranje održivog penzijskog sistema, uz hitno usvajanje (izmena) zakona o radu, o stečaju i o privatizaciji.

Budžetski deficit bi, bez dodatnih mera u drugoj polovini 2014. godine, mogao da bude za oko jedan odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) veći od planiranih 7,1 odsto, tj. oko 400 miliona evra.

– Ukoliko bi se kresale samo plate u javnom sektoru, smanjenje zarada moralo bi da bude izuzetno visoko, verovatno veće od 20 odsto, pa se postavlja pitanje da li je to opravdano i izvodljivo“, navodi se u novom broju MAT-a i postavlja pitanje da li je povećanje prihoda kroz povećanje naplate poreza realna alternativa, prenosi RTS.