Društvo Magazin Godine Srbija

12.000 slepih ostaje bez Brajevih i zvučnih knjiga

Izdavaštvo za slepe odustavlja se izostankom finansiranja od strane države, i to nakon 95 godina izdavaštva za slepe na Brajevom pismu i 76 godina objavljivanja zvučnih knjiga, a 24. juna 2013. godine, Biblioteka za slepe prestaje sa radom posle 93 godine postojanja.

Od pre nekoliko godina, za oko 12 000 slepih osoba u Srbiji prekinuto je izdavaštvo na Brajevom pismu, i od tad ga održava samo Zavod za udžbenike sa desetak naslova godišnje, finansirajući program izdanja udžbenika za specijalnu školu za slepe.

Ove godine je sasvim prekinuta i izdavačka delatnost zvučnih knjiga za slepe s obzirom da je od januara 2013. godine do danas, država izdvojila i uplatila Savezu slepih Srbije za navedene delatnosti ravno nula dinara.

U saopštenju Saveza slepih Srbije ističe se da je ovako flagrantno kršenje ljudskih i građanskih prava slepih, i ovako očigledna oštra diskriminacija slepih nešto nezapamćeno u bližoj i daljoj istoriji Srbije, regiona, Evrope i sveta. Ovim povodom na konferenciji za novinare najavljenoj za ponedeljak javnosti će se obratiti čelnici Saveza slepih Srbije i dramski umetnik Predrag Miki Manojlović.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija