Početna Magazin Godine Društvo 12.000 slepih ostaje bez Brajevih i zvučnih knjiga

12.000 slepih ostaje bez Brajevih i zvučnih knjiga

Izdavaštvo za slepe odustavlja se izostankom finansiranja od strane države, i to nakon 95 godina izdavaštva za slepe na Brajevom pismu i 76 godina objavljivanja zvučnih knjiga, a 24. juna 2013. godine, Biblioteka za slepe prestaje sa radom posle 93 godine postojanja.

Od pre nekoliko godina, za oko 12 000 slepih osoba u Srbiji prekinuto je izdavaštvo na Brajevom pismu, i od tad ga održava samo Zavod za udžbenike sa desetak naslova godišnje, finansirajući program izdanja udžbenika za specijalnu školu za slepe.

Ove godine je sasvim prekinuta i izdavačka delatnost zvučnih knjiga za slepe s obzirom da je od januara 2013. godine do danas, država izdvojila i uplatila Savezu slepih Srbije za navedene delatnosti ravno nula dinara.

U saopštenju Saveza slepih Srbije ističe se da je ovako flagrantno kršenje ljudskih i građanskih prava slepih, i ovako očigledna oštra diskriminacija slepih nešto nezapamćeno u bližoj i daljoj istoriji Srbije, regiona, Evrope i sveta. Ovim povodom na konferenciji za novinare najavljenoj za ponedeljak javnosti će se obratiti čelnici Saveza slepih Srbije i dramski umetnik Predrag Miki Manojlović.