Foto albumi Jezera i vode Srbije Srbija

Zvorničko jezero na Drini

Zvorničko jezero na Drini uzvodno od Malog Zvornika nastalo je 1955. godine kada je izgrađena akumulacija za hidrocentralu Zvornik u Malom Zvorniku.

Dužina jezera iznosi oko 25 km, najmanja širina je 200 metara, a najveća oko tri kilometra. Zvorničko jezero se nalazi na 140 metara nadmorske visine.

Jezero se drinskim kanjonom proteže uzvodno od Zvornika i Malog Zvornika, do ušća rečice Velike reke u istoimenom selu opštine Mali Zvornik.

Oko 50 odsto bazena zasuto je erozivnim naslagama iz bujičnih vodotokova i rečica koje se ulivaju u jezero kao što su Drinjača, Jošanica, Velika reka i Boranjska reka. Brojne erozije i nanosi su stvorili veća ili manja ostrva i poluostrva.

Zvorničko jezero zajedno sa rekom Drinom je stanište pastrmke, lipljena, mladice, klena, mrene, škobalja, soma i štuke. Jezero je stanište i divljih patki.

Zvorničko jezero na Drini dugo je 25 kilometara a široko čak i do tri kilometra!#jezero #Srbija #turizam #izlet #vikend

Posted by Penzin on Dienstag, 23. Juni 2015


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija