Vojni sindikat: Penzionisanje sa 53 za profesionalne vojnike

Vojni sindikat Srbije traži da bude omogućeno penzionisanje za profesionalne vojnike sa 53 godine života i 40 godina staža.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Vojni sindikat Srbije uputio je inicijativu ministru odbrane za izmene i dopune Zakona o Vojsci Srbije u kojoj se traži da penzionisanje za profesionalne vojnike bude omogućeno sa 53 godine. Ovaj reprezentativni sindikat traži da se profesionalnim vojnicima omogući da u penziju odu sa navršenih 53 godine života i 40 godina staža.

Inicijativa je, kako se navodi u saopštenju Vojnog sindikata Srbije, upućena kako bi se stvorili uslovi da profesionalni vojnici ostvare pravo na penziju iz službe u Vojsci Srbije pod istim uslovima kao podoficiri i oficiri do čina potpukovnika.

„Profesionalni vojnici koji navrše 40 godina penzijskog staža i 53 godine života, iz te službe ne mogu otići u penziju po osnovu Zakona o VS, već prema propisima o PIO, sa navršenih 55 godina života, dok njihove kolege podoficiri i oficiri do čina potpukovnika osnovom člana 110. stav 1. tačka 9) podtačka (1) Zakona o VS, ispunjavaju uslov za penzionisanje sa navršenih 53 godine života i 40 godina penzijskog staža“, navodi se u saopštenju.

Ovaj zahtev Vojnog sindikata upućen je zbog specifičnosti vojne službe profesionalnih vojnika. Profesionalni vojnici, naime, zbog smanjenih zdravstvenih i fizičkih mogućnosti nakon određenih godina starosti, više ne mogu adekvatno i u potpunosti da izvršavaju specifične zadatke. Zbog toga je zakonodavac opravdano propisao da ova lica imaju pravo na penziju.

U Sindikatu naglašavaju da bi se usvajanjem ove izmene i dopune otklonila neopravdana razlika. Takođe bi se, smatraju, u značajnoj meri popravila motivacija kod profesionalnih vojnika da ostanu ceo radni vek u službi u Vojsci Srbije.