Početna Magazin Godine Ekonomija Vlada Republike Srpske obećala povećanje penzija 2014.

Vlada Republike Srpske obećala povećanje penzija 2014.

U Republici Srpskoj u toku su javne rasprave o radnim verzijama budžeta i ekonomske politike RS za 2014. godinu.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

U sklopu tih rasprava, juče, 27. novembra 2013. godine, predstavnici vlade primili su predstavnike Udruženja penzionera Republike Srpske. Petar Đokić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite naglasio je, tom prilikom, da Vlada RS obezbeđuje redovnu isplatu penzija i da će nastaviti sa takvom praksom.

Vlada je inače preuzela obavezu potpisivanjem Protokola o poboljšanju materijalnog položaja penzionera da od januara 2014. godine obezbedi dodatno povećanje penzija od 2%. Time će, kako saopštava Biro Vlade RS za odnose sa javnošću, zbirno sa povećanjima ostvarenim u ovoj godini, penzije u odnosu na januar 2013. biti uvećane za 7,3 odsto. Predstavnici Udruženja penzionera su i tražili povećanje od dva odsto, svesni da su potrebe penzionera veće od budžetskih mogućnosti.

Rade Rakulj, predsednik Udruženja penzionera RS traži od Vlade da se poboljša odnos broja osiguranika i korisnika penzija, koji je sada skoro jedan prema jedan. „Tako da imamo u penzijskom osiguranju mnogo ljudi koji nemaju nimalo staža, a primaju penzije. I sad su oni svi, ti takvi, pali na budžet, a budžet nema dovoljno sredstava“, kaže Rakulj.

Boračko udruženje je tražilo da se poveća izdvajanje za njih za 7% sa obrazloženjem da se smanjuje broj korisnika, ali im je obećano je 5. Savez ratnih-vojnih invalida tražio je povećanje za 10%, obećano im je duplo manje – 5%.

Javne rasprave će trajati do 30. novembra, kada će Vlada utvrditi konačan predlog ova dva dokumenta i uputiti ih na usvajanje Narodnoj skupštini Republike Srpske.