Početna Magazin Godine Veštački sloj kože za podmlađivanje i zaštitu (VIDEO)

Veštački sloj kože za podmlađivanje i zaštitu (VIDEO)

Veštački sloj kože za podmlađivanje i zaštitu (VIDEO)

Naučnici iz SAD napravili su novi materijal koji može da štiti i zateže kožu. Pored primene u estetske svrhe za zatezanje bora, može se primenjivati i prilikom lečenja ekcema i drugih tipova dermatitisa, a u budućnosti možda i za trajniju zaštitu od UV zračenja.

Reč je o polimeru na silikonskoj bazi koji se nanosi na kožu u vidu takne nevidljive opne koja oponaša mehaničke i elastične osobine zdrave mlade kože.

Testovi na ljudima su pokazali da je ovim materijalom moguće ispraviti „kesice“ ispod očiju, ili popraviti hidrataciju kože koja se njime štiti od isparavanja i gubljenja vlažnosti.

Naučnici veruju da se ova „dodatna“ koža može prilagoditi i za primenu na celom telu za dugoročnu zaštitu od UV zračenja.

Ovaj nevidljivi sloj može da obezbedi barijeru, kozmetička unapređenja, i zaštitu tretmana kože nanešenog lokalno. Idealna je za ove tri primene na ljudima – priča jedan od istraživača, Daniel Anderson sa MIT-a.

Do otkrića je došlo sistematskom analizom preko 100 mogućih polimera koji su imali strukturu poznatu kao „siloksan“ (siloxane) koja se sastoji od atoma silikona i kiseonika. Ovi polimeri mogu biti složeni u unakrsnu mrežu koja se naziva i XPL (cross-linked polymer layer).

U laobratorijskim uslovima polimer se vraćao u prvobitni oblik i nakon rastezanja od 250 odsto, dok prirodna koža može da se rastegne do 180 odsto. Istraživanja su pokazala da XPL ima bolju elastičnost i od silikonskog gela i poliuretanskih filmova.

Nanošenje teče u dva koraka. Prvo se nanosi polisiloksanska komponenta na kožu, a zatim platinasti katalizator koji indukuje polimer koji ostaje na koži do 24 sata. Oba sloja se nanose se u vidu krema i odmah nakon nanošenja postaju nevidljive.

izvor: MIT