Početna Magazin Godine Velika Britanija uvozi spermu

Velika Britanija uvozi spermu

Program veštačke oplodnje u klinikama Velike Britanije suočava se sa nedostatkom kvalitetnih uzoraka sperme, te su klinike prinuđene da koriste spermu lošijeg kvaliteta ili, najčešće, uvoznu – upozorava Britansko društvo za plodnost (BFS).

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Kriza je nastala od kada je ukinuto pravo donatora na anonimnost 2005. godine. Dodatno, sve je manje zahteva za donorima jer napredak u lečenju steriliteta i veštačke oplodnje omogućava i nosiocima lošijeg kvaliteta sperme da budu očevi svojoj deci.

Međutim, danas je čak svaki četvrti uzorak uvežen u Veliku Britaniju, dok je 2005. godine tek svaki deseti bio dovezen na Ostrvo.

Stručnjaci upozoravaju da se ovako otvara mogućnost klinikama da primaju spermu koja ne ispunjava minimalne zahteve, samo da bi imale ponudu za klijente. To bi vodilo izlaganje žena invazivnijim i skupljim metodama. Na primer, lošiji uzorci mogli bi biti spojeni sa jajnom ćelijom samo direktnim ubrizgavanjem u nju.

To dalje znači da će žena prolaziti kroz više procedura, jer će više jajašaca trebati za više pokušaja ovakvom oplodnjom. Iz agencije za ljudsku plodnost i embriologiju (HEFA) tvrde da je stvar pod kontrolom i da pacijenti nisu u riziku, piše RT.