Magazin Godine Srbija Zdravlje

Ustavni sud: Overa zdravstvene knjižice može bez izabranog lekara

Ustavni sud doneo je (sasvim očekivanu) odluku da je neustavna odredba Zakona o zdravstvenom osiguranju po kojoj za overu zdravstvene knjižice pacijent mora imati izabranog lekara

Ustavni sud Srbije 9. oktobra 2014. godine doneo je odluku da je neustavna odredba Zakona o zdravstvenom osiguranju kojom je za overu zdravstvene knjižice neophodno da osiguranik ima izabranog lekara.

Ustavni sud je utvrdio da odredbe člana 142. stav 4. i člana 146. st. 4. i 5. Zakona o zdravstvenom osiguranju nisu u saglasnosti sa Ustavom i potvrđenim međunarodnim ugovorima, navodi se na sajtu suda.

Ustavni sud je u maju 2013. godine uveo privremenu meru i obustavio primenu ovih odredbi do konačne odluke, jer je ocenio da primenom spornih odredbi mogu nastupiti neotklonjive štetne posledice po zdravlje.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija