Magazin Godine Srbija

USPVLS – Ko obmanjuje i manipuliše javnošću i vojnim penzionerima

Više o vojnim penzionerima čitajte na Penzinu

Saopštenje za javnost u šest tačaka Predsedništva Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije povodom aktivnosti koje sprovodi Udruženje vojnih penzionera – organizacija veoma bliska PUPS-u i vlastima. Ovo saopštenje portal Penzin prenosi u celosti.

Godinama je penzionerska populacija predmet raznih manipulacija i mahinacija sa ciljem da se obezbedi njihova podrška pojedinim strankama odnosno aktuelnim vlastima. Uvek su to „majstori“ radili prikriveno da se „vlasi ne dosete“. Dopisom Predsedniku vlade, ministru odbrane i NGŠ VS, posle protesta Vojnog sindikata Srbije 27.11.2016. godine, rukovodstvo Udruženja vojnih penzionera Srbije, otvoreno manipuliše članovima udruženja i javnošću Srbije.

U dopisu, koristeći nenamernu preciznost najave govornika na protestu u kojoj je predsednik jednog od udruženja vojnih penzionera, Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije, Jovan Tamburić, predstavljen kao predsednik vojnih penzionera, koristi da bi se navedenim primaocima dopisa dojavilo da, opravdani, javni protest profesionalaca koji sada rade u VS I MO, zbog neadekvatnog socijalno ekonomskog statusa i urušenog sistema odbrane Srbije, rukovodstvo Udruženja vojnih penzionera Srbije, za razliku od Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije, nije podržalo.

Da bi podršku ignorisanju zahteva i diskriminaciji profesionalnih vojnih lica koji rade u Vojsci Srbije i Ministarstvu odbrane, zaokružili, iskorišćen je prijem delegacije udruženja od strane ministra odbrane povodom Dana vojnih veterana Srbije. Posle prijema je ponovo dostavljeno saopštenje za javnost u kojem se ponavljaju stavovi protiv protesta i delovanja Vojnog sindikata Srbije i podrške „reformama“ sistema odbrane koje se sprovode.

U vezi sa sramnim i ničim opravdanim ponašanjem rukovodstva Udruženja vojnih penzionera Srbije javno tražimo odgovore na nekoliko jednostavnih pitanja:

1. Zašto podatak RF PIO iz juna 2015. godine, da vam udruženje ima oko 26 000 članova uvećavate na 27 000 i prikrivate činjenicu da je Udruženje vojnih penzionera Srbije, poslednje tri godine napustilo preko 5000 članova.

2. Zašto ste poziv Udruženja sindikata penzionera Srbije da učestvujete u sprovođenju narodne inicijative radi predlaganja Narodnoj skupštini Srbije Zakona o poništenju Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija i Zakona o izmenama Zakona o PIO, plagirali i pokrenuli sopstvenu inicijativu u kojoj ste obmanuli građane Srbije, jer ste izmenili smisao predloga a potpise podrške prikupljali a da prethodno, u skladu sa Zakonom o referendumu i narodnoj inicijativi, Narodnoj skupštini Srbije niste dostavili zakonske predloge. Na takav način ste obmanuli svoje članstvo i građane Srbije a aktuelnoj vlasti dokazali svoje kapacitete za podršku na izborima.

3. Zašto ne podržavate javni protest kao zakonski i demokratski način delovanja radi ostvarivanja zakonskih prava vojnih penzionera. Da li ste trebali javnim protestom da iskažete neslaganje članova vašeg udruženja sa:

a) Pripremom zakonskih rešenja kojima su vojni penzioneri, suprotno praksi u većini evropskih zemalja, izmešteni iz minisarstva odbrane u Fond PIO, čime su stvoreni uslovi za njihovu višegodišnju diiskriminaciju.

b) Višegodišnjim neusklađivanjem vojnih penzija za 11,06% i Zaključkom Vlade Srbije od 30.oktobra 2015. godine, kojima su vojni penzioneri u rešavanju tog problema ucenjeni i oštećeni. Prema dostupnim informacijama i sami ste učestvovali u pripremi navedenog zaključka i agitovali ste da se on prihvati.

c) Pripremom i donošenjem Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija i Zakonom o izmenama Zakona o PIO kojim je obustavljeno redovno usklađivanje penzija i izmenjen sastav upravnog odbora PIO tako da Vlada Srbije u njemu ima većinu. Sprovođenjem navedenih zakona vojne penzije su prosečno manje od 17-20%.

4. Zašto ne podržavate delovanje i javni protest Vojnog sindikata Srbije koji već nekoliko godina legalno traži da se minimalna osnovica za plate zaposlenih u VS i MO uskladi sa Zakonom i da se obezbede minimalni, zakonom propisani, uslovi za rad samog sindikata. Da li vi penzionisani generali imate bolje rešenje kako da se podigne urušeni sistem odbrane a profesionalni vojnici, podoficiri i vojni službenici sa SS da prežive sa platama od 30-40 000 dinara, bez mogućnosti da se bave dodatnim poslovima.

5. Da li mislite da na protestu Vojnog sindikata od preko hiljadu vojnih penzionera nije bilo vaših članova.

6. Zašto vam nije zasmetalo što je na svečanoj akademiji povodom Dana vojnih veterana Srbije, Načelnik Generalštaba Vojske Srbije pozdravljen tek posle Generalnog sekretara Predsednika Srbije, sveštenika SPC i državnih sekretara Ministarstva odbarne. Zar nije logično da je on na toj svečanosti trebalo da bude određen za izaslanika Predsednika Srbije.

Gospodo penzioneri, penzionisani generali, sram vas bilo. Vaše ponašanje govori da ste u karijeri bili obični prevaranti i da sada isto radite. Ne može se sakriti od javnosti da ste doprineli raspadu bivše države, da sada pored visoke penzije radite za platu, da je deo vas dobio više stanova i stanove mnogo veće od pripadajućih, da ste zaposlili decu i rođake i da nas prodajete na svakom koraku. Kakvi ste to vi bili vojnici ako ne shvatate da su sada PVL u VS na ivici egzistencije i da su Vojsci Srbije ozbiljno umanjene operativne sposobnosti. Mnogo bi imali još da vam kažemo ali nismo sigurni da su vas obavestili da je Tito umro!

Jovan Tamburić, predsednik


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

3 Comments

Click here to post a comment
  • Kada država forsira bezakonje a građani obespravljeni i uplašeni ćute, onda je to beda 21 veka. Kada narodna Skupština sprovodi bezakonje i donosi Zakon kojim pljačka penzionere, na predlog Vlade, a Ustavni sud to podržava, opozicija ćuti, građanima je jedino ostalo da na ulici traže pravdu. Međutim, ulica je opasna, ne za one koji nisu hrabri, nego za one koji imaju porodice. Supruge i deca moraju da jedu. Šta ako ostanu bez posla. Ko može pojedinca u državi Srbiji da zaštiti kada se na njega obruši cela državna mašinerija da ga natera na poslušnost. Da li znate, ako građanin nema posao, nema prihode i nema rodbinu da ga pomogne, socijalna pomoć iznosi manje od 8.000,00 dinara. A čuli ste sinoć šta priča Vulin na TV dnevnik. Aktuelnoj vlasti ( Državi ) je malo sve te institucije: Skupština, Vlada, Pravosuđe, Tužilaštvo, Ustavni sud, Policija, Bezbednosne agencije i ko zna još koje i kave institucije koje joj obezbeđuju postojanje i opstanak na vlasti, već formiraju Udruženje vojnih penzionera Srbije, normalno u rukovodstvo postavljaju ljude bez ličnog ”JA”, bez morala, spremni da za aktuelnu vlast urade sve šta treba, suprotno volji članstva. Zašto ? Zato što im država na kriminalan način sakuplja novčana sredstva preko RF PIO, pljačka vojne penzionere, uzima im članarinu na nezakoniti način, mimo njihove volje. Draganjac tako dobije mesečno oko dva i po miliona dinara i jako je zabrinut da tu poziciju izgubi. Udruženje vojnih penzionera Srbije ima oko 200 članova koji su na platni spisak Draganjca. Kada Draganjac na legalni način bude prikupljao članarinu preko opštinskih odbora i članovi svojevoljno i lično budu davali članarinu, za njih se može reći da su članovi UVPS-a i taj broj će biti legalan. Za sada, pisma Draganjca i njegove priče, aktuelna vlast može da prihvati, jer joj ta propaganda ide u korist, ali pošteni ljudi bi trebali da stanu na kraj ovakvoj manipulaciji koju sprovodi Vulin, Krkobabić i Draganjac u vezi sa vojnim penzionerima.

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija