Početna Magazin Godine USPS: Predizborna Senior kartica ponižava zdrav razum

USPS: Predizborna Senior kartica ponižava zdrav razum

USPS: Predizborna Senior kartica ponižava zdrav razum

Udruženje sindikata penzionera Srbije i Udruženje sindikata penzionera Beograda izdala su zajedničko saopštenje za javnost povodom vesti o Senior kartici koju će većina beogradskih opština podeliti svojim najstarijim stanovnicima.
Saopštenje prenosimo u celosti…

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Udruženja Sindikata penzionera Srbije i Sindikata penzionera Beograda smatraju da je akcija beogradskih vlasti na predizbornom uvođenju Senior kartica dodatno ponižavanje najstarije populacije i potcenjivanje sposobnosti penzionera da razluče kako je ova marketinška akcija sračunata na „kratko pamćenje“ birača, a ne stvarna želja da se život najstarijih građana učini podnošljivijim. U protivnom, umesto mnogih degutantnih ponuda, na spisku bi se našli i popusti za račune na infostan, struju, grejanje i druge komunalije…

Akcija beogradskih vlasti na predizbornom uvođenju Senior kartica samo je nastavak sulude i apsolutno neustavne Krkobabićeve ideje da je uoči lokalnih izbora potrebno povećati primanja penzionerima iz Beograda jer su u glavnom gradu troškovi života najviši.

Senior kartica neće uspeti da utiša bes i ljutnju penzionera zbog smanjenih primanja koja nisu vraćena na prethodni nivo. I ne samo ljutnju onih čije su penzije iznad 25 hiljada dinara, nego apsolutno svih penzionera, jer su svima ukinuta usklađivanja penzija sa troškovima života koja su se, dok ih Vučić i Krkobabić nisu ukinuli, događala dva puta godišnje.

Neka vlast vrati pare koje je otela od penzionera, a oni će sami da odluče šta su njihovi prioriteti.

Umesto trošenja para građana na izradu kartica, bolje bi bilo povećati broj gerontodomaćica.

Činjenica da su penzije smanjene i da to izaziva nezadovoljstvo najstarijih, navela je vlast SNS i PUPS-a da ovakvim potezima pokušaju da primire situaciju. Ali, tako ishitreni potezi otvaraju neka druga pitanja. Jedno od njih je zašto se to odnosi samo na beogradske penzionere, da li su oni bolji ili gori od drugih, da li su ugroženiji nego ostali u delovima Srbije u kojima neće biti izbora.

U principu, sam potez gradskih vlasti ne bi bio toliko sporan da nije ishitren i neosmišljen. Vreme kada su kartice plasirane, pred beogradske izbore, kao i njihov dizajn, ostavljaju mučan utisak da je sve u toj funkciji.

A najspornije je to što se nije sačekalo da Ministarstvo rada i socijalne politike završi izradu socijalnih karti, koje je najavilo, gde bi se videlo koje kategorije penzionera, ali i svih ostalih građana, zaista imaju potrebe za posebnim pristupom tržištu. To bi mogao da bude osnov za državne kartice koje omogućavaju popust, ali bi i tada bilo moguće napraviti gradaciju, jer nisu ni svi građani podjednako siromašni ni podjednako ugroženi.

      Izvršni odbori
Sindikata penzionera Srbije i Sindikata penzionera Beograda


Napomena Penzina:

Budući da smo povodom drugog teksta u kome se spominju Senior kartice neke čitaoce doveli u zabludu da mi, u redakciji Penzina, osuđujemo penzionere koji su preuzeli ovu karticu, želimo da sada budemo potpuno jasni:

Sve što penzionerima nudi bilo neka lokalna zajednica bilo država, smatramo da je više nego uredu da oni to prihvate i iskoriste. Jer, ne vidimo da bi odbijanjem povlastica i „žrtvovanjem“ svojih neposrednih interesa, neki pojedinac mogao da postigne bilo šta drugo, sem da dodatno ošteti sebe.

Ali želimo da pružimo mogućnost da na našem portalu pojedinci i udruženja upozore na pokušaje manipulacije.

Dakle, prihvatanje onoga što se nudi, treba da prati svest da to ne nudi nijedan pojedinac, nijedna politička partija, već funkcioneri koji koriste resurse države – svih nas.

Iskoristite svoje pravo, iskoristite sve što vam se nudi, ali ne dajte da vas prevare mrvicama i da, zbog mrvica, ne stanete u odbranu svog prava glasa, svog prava da mislite drugačije, svog prava da tražite ono što vam pripada.