Magazin Godine Srbija

Trsteniku potreban Dom za preko 10.000 starih lica

Prema poslednjim podacima u Trsteniku živi preko 10.000 penzionera od čega je tek svaki četvrti član Opštinske organizacije i mesnih organizacija penzionera.

Tim povodom pokrenuta je inicijativa za izgradnju Doma za stara lica i obezbeđenje prostorija za okupljanje i druženje penzionera u seoskim sredinama. 
– Na održanom referendumu 1989. godine Skupština Mesne zajednice Trstenik usvojila je odluku o zavođenju desetogodišnjeg mesnog samodoprinosa, gde je bilo predviđeno ali ne i ispoštovano, usmeravanje 10 odsto ukupnih planiranih sredstava samodoprinosa za izgradnju pomenutog Doma za stara lica – kaže Ljubinko Čabrović predsednik OO Penzionera u Trsteniku.
On dodaje da ova značajna stavka nije usvojena ni pri zavođenju mesnog samodoprinosa u periodu 2005 do 2015 godine, iako broj starih lica svake godine beleži rast.
Na održanoj Skupštini u Klubu penzionera upućen je i zahtev seoskim MZ da pronađu rešenje i obezbede barem po jednu prostoriju u svakom naseljenom mestu, gde će se okupljati i družiti penzioneri.
Po ovom pitanju ima dosta prepreka jer ima puno zapuštenih objekata koje zahtevaju temeljnu rekonstrukciju, pored toga u Organizaciji penzionera se nadaju da će se i u ovom slučaju pronaći adekvatno rešenje.

About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija