Početna Magazin Godine Treći festival međugeneracijske saradnje „Okej“

Treći festival međugeneracijske saradnje „Okej“

Treći festival međugeneracijske saradnje „Okej“

„Dnevni centri i klubovi“ Gerontološkog centra Beograd, organizuju treću godinu zaredom Festival međugeneracijske saradnje pod nazivom „Okej“ od 25. do 27. maja 2016. godine.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Koncept Festivala „Okej“ zasniva se na jednom od ciljeva sistema socijalno-zaštitnih aktivnosti u oblasti društvene brige o starijim licima – unapređenju međugeneracijske solidarnosti.

Ove godine ustanovljena je zona susreta u okviru koje će generacije mladih i starih moći da podele i iskuse različite krativne forme saradnje i da se okupe kako bi radili, slušali, razgovarali i delili iskustva i zaključke. Cilj je podsticanje međugeneracijske tolerancije i empatije kroz kulturu kao medij za istraživanje međusobnog odnosa u kontekstu izgradnje kohezivnog društva svih starosnih doba.

Festivalski programi su koncipirani kao svojevrsna laboratorija za razmenu znanja i neposrednu saradnju i služe za unapređenje međugeneracijske tolerancije i empatije kroz kulturu, lokalne radionice, izložbe, revije, muziku i druge zajedničke aktivnosti.

Prilikom svečanog otvaranja Festivala, 25. maja 2016. godine, u velikoj sali Dečjeg kulturnog centra u Beogradu, Miloradu Zatezalo, vozaču GSP-a uručena je nagrada „Zlatno srce“ za humani podvig prema starijim sugrađanima. Nagradu mu je uručio ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin. Medalju „Okej“ dobila je Muzička škola „Dr Vojislav Vučković“ kao primer dobre prakse u širenju tolerancije među mladima prema starijima. Medalju je uručio zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović.

Program otvaranja upotpunio je zajednički nastup seniora iz mešovitog kamernog hora „Smilje“ i dečjeg hora „Čarolija“, kao i revija frizura u kojoj su učenici Škole za negu lepote Beograd pravili frizure članicama klubova za starije „Vračar“ i „Voždovac“. Poklon iznenađenja beogradskim seniorima su dobili i od Saveza studenata Beograda.

Otvaranju je prisustvovala i Nataša Stanisavljević, sekretarka za socijalnu zaštitu Grada Beograda koja je za Beoinfo istakla da je Festival prilika da se ojača međugeneracijski odnos u kojem mladi uče od starijih i zajedno doprinose zajednici i svome gradu.

Ovogodišnju manifestaciju organizuju Dnevni centri i klubovi Gerontološkog centra Beograd uz podršku Grada Beograda i saradnju sa partnerima iz lokalne zajednice.