Društvo Magazin Godine

Sve više ljudi na kazanima narodne kuhinje

Niš je prvi grad u kom će ubuduće besplatan obrok dobijati samo stari, bolesni i radno nesposobni, jer je broj korisnika za samo dva meseca uvećan sa 3.000 na oko 5.500 korisnika.

U užičkom Centru za socijalni rad objašnjavaju:

– Činjenica da je neko radno sposoban, ne može biti merilo za određivanje da li mu je pomoć neophodna. Na primer, ako samohrana majka mora danonoćno da brine o detetu sa invaliditetom, ona ne može zasnovati radni odnos, iako je radno sposobna.

U Beogradu narodne kuhinje realizuje gradski Sekretarijat za socijalni rad. Siromaštvo je u porastu, mesečno ima 150 do 200 korisnika više, pa je 2009 bilo 5.300 korisnika, dok se danas sa gradskog kazana hrani gotovo 14.200 ljudi. Skidanje pojedinaca sa spiskova, smatraju, nije način da se dođe do većeg broja obroka.

Crveni krst procenjuje da će u 2014. godini doći do povećanja broja korisnika u Šapcu, Požarevcu, Aranđelovcu, Gornjem Milanovcu, Požegi, Medveđi, Boru, Sremskoj Mitrovici, Staroj Pazovi i Vrbasu, dok će u Smederevu, Leskovcu, Merošini i Adi broj korisnika biti smanjen.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija