Početna Magazin Godine Stariji posmatrači ptica manje pouzdani od mlađih

Stariji posmatrači ptica manje pouzdani od mlađih

Istraživanja obavljena u Kanadi otkrivaju da stariji posmatrači ptica prosečno teže prepoznaju vrste ptica nego oni mlađi od 40 godina…

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!
Svaki četvrti posmatrač ptica u Sjedinjenim Američkim Državama stariji je od 50 godina. Mnogi među njima su najiskusniji u ovom poslu i hobiju, i predstavljaju dragocene volontere za zvanična vladina praćenja populacija ptica u toj zemlji.

Ipak, neka istraživanja obavljena u Kanadi otkrivaju da stariji posmatrači ptica prosečno teže prepoznaju vrste ptica nego oni mlađi od 40 godina.

Jednostavno, reč je uticaju procesa starenja na čula koja polako već počinju da slabe, nezavisno od opšteg zdravstvenog stanja. Tu su i drugi uticaji kao što je umor, opadanje pažnje, češći zdravstveni problemi, itd.

Pored toga slabi i sluh koji je u ovom poslu važan za razlikovanje pojanja ptica pevačica. U istraživanju objavljenom u junu u časopisu Ecology and Evolution zapravo nisu korišćeni testovi volontera, već su pregledani izveštaji o posmatranju ptica prema starosnom dobu posmatrača.

Kako je većina područja bila praćena od strane više posmatrača, mogle su se jasno uočiti razlike u konačnim izveštajima.

Međutim, neki stručnjaci se ne slažu sa tim da je reč o većem problemu. Oni dodaju da su očekivali daleko veća neslaganja u izveštajima od dokazanih, i da ni veći broj izveštaja starijih posmatrača ne može da umanji preciznost konačne slike ptičjeg sveta, piše Nacionalna geografija.