Magazin Godine Zdravlje Život i godine

Stariji posmatrači ptica manje pouzdani od mlađih

Istraživanja obavljena u Kanadi otkrivaju da stariji posmatrači ptica prosečno teže prepoznaju vrste ptica nego oni mlađi od 40 godina…

Svaki četvrti posmatrač ptica u Sjedinjenim Američkim Državama stariji je od 50 godina. Mnogi među njima su najiskusniji u ovom poslu i hobiju, i predstavljaju dragocene volontere za zvanična vladina praćenja populacija ptica u toj zemlji.

Ipak, neka istraživanja obavljena u Kanadi otkrivaju da stariji posmatrači ptica prosečno teže prepoznaju vrste ptica nego oni mlađi od 40 godina.

Jednostavno, reč je uticaju procesa starenja na čula koja polako već počinju da slabe, nezavisno od opšteg zdravstvenog stanja. Tu su i drugi uticaji kao što je umor, opadanje pažnje, češći zdravstveni problemi, itd.

Pored toga slabi i sluh koji je u ovom poslu važan za razlikovanje pojanja ptica pevačica. U istraživanju objavljenom u junu u časopisu Ecology and Evolution zapravo nisu korišćeni testovi volontera, već su pregledani izveštaji o posmatranju ptica prema starosnom dobu posmatrača.

Kako je većina područja bila praćena od strane više posmatrača, mogle su se jasno uočiti razlike u konačnim izveštajima.

Međutim, neki stručnjaci se ne slažu sa tim da je reč o većem problemu. Oni dodaju da su očekivali daleko veća neslaganja u izveštajima od dokazanih, i da ni veći broj izveštaja starijih posmatrača ne može da umanji preciznost konačne slike ptičjeg sveta, piše Nacionalna geografija.

 


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija