Početna Magazin Godine Stariji oprezniji na internetu, ali lošije reaguju kada nastane problem

Stariji oprezniji na internetu, ali lošije reaguju kada nastane problem

Stariji oprezniji na internetu, ali lošije reaguju kada nastane problem

Prema istraživanju kompanije Kasperski (poznatoj po istoimenom antivirus softveru) korisnici interneta stariji od 45 godina teže prepoznaju prevare i direktne pretnje koje vrebaju na mreži, ali su oprezniji od mlađih prilikom deljenja sadržaja, piše Economy.rs

Mlađi od 24 godine otkrivaju više informacija o sebi i ne preduzimaju adekvatne mere zaštite iako su im jasnije opasnosni na internetu.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Takođe, 83 odsto mladih i 53 odsto starijih od 45 godina koristi internet za dopisivanje koje može biti poseban izvor opasnosti zato što poruke „u inboksu“ nisu vidljive porodici i prijateljima pa je korisnik suočen sa potencijalnim rizicima prepušten sebi.

Zanimljivo je da tek 12 odsto starijih od 45 godina ne čita uslove korišćenja nekog softvera, dok mladi daleko manje obraćaju pažnju na ono što piše, i dosta brže preuzimaju i instaliraju razne softvere i aplikacije.

Posledica toga je da se u 2015. godini čak 57 odsto mladih suočilo sa napadom na njihove računare, a tek 34 starijih od 45 godina.

– Iako je očigledno da je ponašanje starijih korisnika na internetu obazrivije i ne sadrži preterani rizik, kada se suoče sa sajber pretnjom oni ne poseduju adekvatno znanje koje će im pomoći da je identifikuju i odbrane se. Ne postoji adekvatna zamena za dobar instinkt koji će vam pomoći da uočite pretnju. Jako je važno da korisnici svih starosnih grupa budu oprezni ali i upoznati sa potencijalnim onlajn pretnjama, bez obzira na to koliko često i u koje svrhe koriste internet. Korisnici bi takođe trebalo da imaju instalirano bezbednosno rešenje koje će im pružiti zaštitu prilikom preuzimanja datoteka i onlajn komunikacije – izjavio je Dejvid Em (David Emm), glavni bezbednosni istraživač u kompaniji Kaspersky Lab, prenosi Economy.