Foto albumi Jezera i vode Srbije Srbija

Savsko jezero – Ada Ciganlija u Beogradu

Savsko jezero, poznato po ostrvu Ada Ciganlija koje ga okružuje sa severozapadne strane, najpoznatije kupalište u Beogradu, nastalo je pregrađivanjem rukavca reke Save koji je obilazio istoimeno ostrvo. 

Tokom letnjih meseci, naročito vikendom, neretko se na Adi može prebrojati i preko 200.000 ljudi, najvećim delom stanovnika glavnog grada. Čistoća voda u jezeru potvrđena je i dobijanjem “plave zastavice”.

Oko jezera su brojni ugostiteljski i sportski sadržaji, naročito na samom nekadašnjem ostrvu. Oko celog jezera proteže se pešačka i biciklistička staza.

Nizvodno od jezera nalazi se i marina za čamce iznad čijeg izlaza na Savu prelazi novi most koji spaja Novi Beograd sa Topčiderom. Na samom ostrvu nalazi se i jezerce Ada Safari uz istoimeno naselje.

Sve što Savsko jezero pruža još bolje se doživi kad nisu velike vrućine i 1/4 Beograđana na Adi. Preporuka za danas: Savsko jezero – Ada Ciganlija u Beogradu

Posted by Penzin on Samstag, 20. Juni 2015


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija