Foto albumi Latinska Amerika: Južna i Centralna Amerika i Karibi

Sao Paolo: Zid između dva sveta

Zid između dva sveta

Jedna od najprepoznatljivijih slika savremenog Sao Paola jeste fotografija koja prikazuje favelu Paraisopolis, sa jedne strane zida, i luksuzne zgrade sa teniskim terenima i bazenima na svakoj terasi, sa druge.

Ovaj grad, međutim, nosi još veći kontrast u sebi – kontrast između bogatog i uređenog centra i siromašne i nesigurne periferije. Periferiju i njeni stanovnici počinju da nazivaju favelom, iako ona to nije. Ali je reč “favela” u kulturi savremenog sveta dobila značenje siromašnog geta. Tu se prepoznaju svi stanovnici izuzev onih najbogatijih.

Iako su se, u poslednjih nekoliko decenija, uslovi života na periferiji poboljšali, grad više ne veruje u napredak. Na periferiji, nasilje i strah i dalje su centralni deo života građana. Danas je ovo grad u kome su povučene granice koje pažljivo, ali i odlučno, odvajaju društvene svetove.

To je i grad u kome je javni prostor napustila većina građana. On je sada postao mesto izliva gneva ispisanog na gradskim zidovima i opevan u pesmama ljudi sa periferije. Kao što jedna od najpopularnijih rep grupa, Racionais MC’s, kaže u “Da Ponte pra ca” (Sa ove strane mosta):

“U društvu sa nama ti ne ideš
Mi ovde, ti tamo; svako na svom mestu
Jesi li ukapirao?
Ako je život ovakav, jesam li ja kriv?
Svet je drugačiji sa ove strane mosta.”

Fotografija: Crazy-Frankenstein.com


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija