Početna Magazin Godine Ekonomija Ruska centralna banka negoduje zbog usklađivanja plata i penzija

Ruska centralna banka negoduje zbog usklađivanja plata i penzija

Ruska centralna banka negoduje zbog usklađivanja plata i penzija

Ruska centralna banka zadržava referentnu kamatnu stopu, očekuje da će ostvariti ciljanu inflaciju od 4% za 2017. godinu, ali smatra da redovno usklađivanje penzija i plata prema rastu inflacije ugrožava ovaj cilj.

FotografijaСергей Миронов, Гегемон :)) 

Upravni odbor Ruske centralne banke odlučio je, na sastanku 29. jula 2016. godine, da zadrži referentnu kamatnu stopu na 10,5 % godišnje. Ova odluka i nastavak čvrste monetarne politike doprineće ostvarivanju ciljane inflacije od 4% do kraja 2017. godine, piše u njihovom saopštenju.

Kako prenosi agencija Tass, Ruska centralna banka je navela da dinamika inflacije i početak oživljavanja privredne aktivnosti odgovaraju osnovnim prognozama ove institucije.

Prekida se pad inflacionih očekivanja u Rusiji. U Ruskoj centralnoj banci napominju da je bazna inflacija prestala da opada, kao i desezonirani podaci o mesečnim stopama rasta potrošačkih cena i inflacionih očekivanja.

Ruska centralna banka navodi da inflacioni cilj od 4% u 2017. godini možda neće moći da se ostvari zbog neizvesnosti u budžetskoj potrošnji, posebno zbog redovnog povećanja penzija i plata u javnom sektoru zbog prilagođavanja inflaciji.

„Rizici nepostizanja 4% ciljane inflacije u 2017. godini još uvek su prisutni. Pored spoljnih rizika, na to uglavnom utiču tekuća inflaciona očekivanja, nesigurnost određenih mera fiskalne konsolidacije, uključujući i usklađivanje penzija i plata u javnom sektoru sa radom inflacije“, kaže se u saopštenju.