Početna Magazin Godine Zdravlje Rinofima – alkoholičarski nos

Rinofima – alkoholičarski nos

Rinofima – alkoholičarski nos

Uznapredovali oblik crvenila lica, rozacee, naziva se rinofima.

Rinofima (eng. Rhinophyma), koja se često naziva i „alkoholičarski nos“, predstavlja težak oblik rozacee, i poznato je već vekovima (vidi ilustraciju: detalj slike Starac i dečak).

Često se pogrešno povezuje isključivo sa alkoholizmom, koji može, ali ne mora, da bude uzrok ovog oboljenja. Ime je dobila po grčkim rečima za nos (rino) i rast (fima). Rinofima se može dijagnostifikovati bez testiranja. U nestandardnim slučajevima dijagnoza se potvrđuje biopsijom.

Rinofima postepeno napreduje, najčešće u vidu dugoročnih akni koje su posledica rozacee. Uglavnom se pojavljuje kod muškaraca nakon srednjih godina.

Pacijentimi se obraćaju za pomoć, kako zbog neprijatnog izgleda tako i zbog otežanog disanja. Može imati veliki negativan uticaj na psihofizičko stanje čoveka.

Najbolja poznata terapija za rinofimu jeste operacija tkiva na nosu. Operacija se može raditi laserom, skalpelom i dermoabrazijom. Ipak, rinofima se može povratiti i nakon operacije. Nacionalna medicinska biblioteka SAD na svom sajtu kaže da određeni lekovi za akne mogu postići izvesne rezultate.