Početna Magazin Godine Zdravlje Rinofima – alkoholičarski nos

Rinofima – alkoholičarski nos

Rinofima – alkoholičarski nos

Uznapredovali oblik crvenila lica, rozacee, naziva se rinofima.

Rinofima (eng. Rhinophyma), koja se često naziva i „alkoholičarski nos“, predstavlja težak oblik rozacee, i poznato je već vekovima (vidi ilustraciju: detalj slike Starac i dečak).

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Često se pogrešno povezuje isključivo sa alkoholizmom, koji može, ali ne mora, da bude uzrok ovog oboljenja. Ime je dobila po grčkim rečima za nos (rino) i rast (fima). Rinofima se može dijagnostifikovati bez testiranja. U nestandardnim slučajevima dijagnoza se potvrđuje biopsijom.

Rinofima postepeno napreduje, najčešće u vidu dugoročnih akni koje su posledica rozacee. Uglavnom se pojavljuje kod muškaraca nakon srednjih godina.

Pacijentimi se obraćaju za pomoć, kako zbog neprijatnog izgleda tako i zbog otežanog disanja. Može imati veliki negativan uticaj na psihofizičko stanje čoveka.

Najbolja poznata terapija za rinofimu jeste operacija tkiva na nosu. Operacija se može raditi laserom, skalpelom i dermoabrazijom. Ipak, rinofima se može povratiti i nakon operacije. Nacionalna medicinska biblioteka SAD na svom sajtu kaže da određeni lekovi za akne mogu postići izvesne rezultate.