Foto albumi Nega lica i tela

Rinofima – alkoholičarski nos

Uznapredovali oblik crvenila lica, rozacee, naziva se rinofima.

Rinofima (eng. Rhinophyma), koja se često naziva i „alkoholičarski nos“, predstavlja težak oblik rozacee, i poznato je već vekovima (vidi ilustraciju: detalj slike Starac i dečak).

Često se pogrešno povezuje isključivo sa alkoholizmom, koji može, ali ne mora, da bude uzrok ovog oboljenja. Ime je dobila po grčkim rečima za nos (rino) i rast (fima). Rinofima se može dijagnostifikovati bez testiranja. U nestandardnim slučajevima dijagnoza se potvrđuje biopsijom.

Rinofima postepeno napreduje, najčešće u vidu dugoročnih akni koje su posledica rozacee. Uglavnom se pojavljuje kod muškaraca nakon srednjih godina.

Pacijentimi se obraćaju za pomoć, kako zbog neprijatnog izgleda tako i zbog otežanog disanja. Može imati veliki negativan uticaj na psihofizičko stanje čoveka.

Najbolja poznata terapija za rinofimu jeste operacija tkiva na nosu. Operacija se može raditi laserom, skalpelom i dermoabrazijom. Ipak, rinofima se može povratiti i nakon operacije. Nacionalna medicinska biblioteka SAD na svom sajtu kaže da određeni lekovi za akne mogu postići izvesne rezultate.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija