Početna Magazin Godine Srbija Ribnjaci Radmilovac kod Vinče

Ribnjaci Radmilovac kod Vinče

Ribnjaci Radmilovac kod Vinče

Na Smederevskom putu, kod Vinče, nedaleko od Beograda, nalazi se Ogledno dobro Poljoprivrednog fakulteta „Radmilovac“, legat porodice Milana Vukićevića dodeljeno fakultetu leta 1941. godine.

U okviru oglednog dobra postoje radna jedinica Vinski podrum, Centar za voćarstvo, Centar za pčelarstvo, Centar za ribarstvo i primenjenu hidrobiologiju, u okviru kog Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Beogradu realizuje projekat „Mali Dunav“.

Centar za ribarstvo i primenjenu hidrobiologiju poseduje: koi šarane različitih boja, šarane divljake, ribnjačke šarane, kao i veći broj drugih vrsta toplovodnih riba, vodene kornjače, zmije, žabe, najlepše cvetove vodenih biljaka belog i žutog lokvanja i niz drugih biljnih i životinjskih vrsta.

U Centru se može okušati ribolovačka sreća u lovu na soma i šarana preko 10 kg težine, upoznati se sa različitim tehnologijama gajenja riba, načinom mresta, programom selekcija riba uz korišćenje čipova kako bi se dobile jedinke brzog rasta otporne na bolesti, videti robot koji hrani ribe, kome se može naređivati preko mobilnog telefona, itd.