Rak kože

Rak kože

Tačan uzrok i mehanizmi razvoja raka kože nisu u potpunosti razjašnjeni. Međutim, činjenica je da se u više od 90% slučajeva rak kože javlja na delovima tela koji su stalno izloženi suncu.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

UV zračenje je direktno povezano sa dobijanjem ove vrste karcinoma bez obzira da li su njegov izvor Sunce ili lampe za sunčanje. Zračenje slabi imunosistem kože, oštećuje njene ćelije i menja njihov genetski materijal. Ako oštećene ćelije nastave da se dele, može doći do mutacije i nakon nekog vremena mutacija prerasta u rak kože.

Poznato je da je rizik za dobijanje raka kože veći kod određenih tipova ljudi. Povećan je rizik kod ljudi: bele puti, svetlih očiju, plave ili riđe kose, koji imaju veliki broj mladeža, čija se koža nakon izlaganja suncu često ljušti ili dobija pegice…

Postoji više vrsta raka kože. Najčešća su tri: bazocelularni karcinom koji se javlja u bazalnim ćelijama epidermisa, retko metastazira, a opaža se kao čvor na površini kože; karcinom pločastih ćelija češće metastazira ali to uglavnom čini polako, te se najveći broj lečenih može potpuno izlečiti; melanoma malignum je zloćudni tumor, razvija se najčešće iz već postojećih mladeža, metastazira rano, najčešće u limfnim čvorovima i okolnoj koži.

Kod melanoma prvi znak je najčešće upravo promena u veličini, obliku i boji mladeža, a može se javiti i drugačiji oset pri dodiru
.

Pokazatelji na koje treba obratiti pažnju: oblik mladeža je asimetričan, ivice mladeža su iskrzane ili na neki drugi način neujednačene, boja je nejednaka, sa nijansama crne ili braon, obim mladeža može se promeniti. Takođe, ukoliko mladež krvari, odmah se treba obratiti lekaru.

Na fotografiji sa sajta JDD: Žena u dvorištu muzeja Luvr u Parizu na podnevnom letnjem suncu