Magazin Godine Srbija

Protest oštećenih radnika: Sporazum po starom zakonu, rešenja po novom

Oko pedesetak bivših radnika “Zastave” protestovalo je danas (1. jul 2015) ispred gradske uprave, jer smatraju da su oštećeni primenom novog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Fotografija iz teksta: Grad Kragujevac

Bivši radnici fabrika “Zastava kamioni”, “Zastava automobili” i “21. oktobar”, kako navode, zbog primene novog Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, ne mogu da ostvare pravo na punu penziju sa navršenih 40 godina staža, kako im je i garantovano potpisanim sporazumom sa vladom 2011. godine.

Oni su tada dobrovoljno napustili fabrike uz opciju socijalnog programa pet godina do sticanja uslova za penzionisanje. Socijalni program potpisivali su prema starom Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju, a penzije će dobijati prema novom.

“Umesto obećanih punih penzija dobijamo rešenja o odlasku u prevremenu penziju, koja će biti trajno umanjena za 20,4 odsto, jer radnici imaju navršenih 40 godina staža, ali mnogi ne ispunjavaju drugi uslov, a to je da imaju 65 godina života”, rekao je novinarima predsednik Inicijativnog odbora bivših radnika grupe “Zastava” Aleksandar Petrović. Oni koji imaju 40 godina staža, a nemaju starosni uslov, moraće da uplaćuju doprinose.

Predstavnici radnika obraćali su se resornim ministarstvima, a pošto odgovora nije bilo, pisali su i predsedniku Vlade Aleksandru Vučiću, ali nisu uspostavili kontakt.

“Svi ćute, niko nije odgovorio na naše dopise. U međuvremenu, stižu rešenja kojima nas primoravaju da se izjasnimo za preveremenu penziju”, objašnjava Petrović.

Bivši radnici “Zastave” su iz istih razloga, od početka godine, protestovali nekoliko puta, tražeći razgovore sa nadležnima, jer smatraju da je reč o retroaktivnoj primeni novog Zakona fonda PIO. U Kragujevcu je novim zakonom oštećeno 900 radnika, dok ih je na nivou Srbije – 6000.

Skupu koji je održan 1. jula 2015. godine, prisustvovali su i bivši radnici “Slobode” iz Čačka, “14. oktobar” Kruševac, “Prva petoletka” Trstenik, “Goša” Smederevska Palanka i “Želvoz” iz Smedereva.

“Vlast nas je prevarila. Nema spremnosti da se naš problem reši. Ima para za radničke igre EPS-a, a nema za penzije radnika”, ogorčen je Dragoslav Vukadinović, predstavnik radnika “Prve petoletke” iz Trstenika.

Izvori: Tanjug, Blic


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

1 Comment

Click here to post a comment
  • Podržavam vas u vašim zahtevima i nemojte odustati. Podržavamo vas i mi prevarene žene, kojima su oteli još više. Naime, mi koji smo upućeni na NSZ po sticanja uslova za odlazak u penziju po starom Zakonu, znači kojima je nedostajalo manje od 24 meseca do PUNE penzije), izmenama zakoma smo ostali bez ičega. Produžene su starosne granice za žene, a ignorišući sopstvena Rešenja , NSZ po isteku 24 meseca obustavja isplatu naknade i prestaje da nam teče staž. Do sticanja uslova za odlazak u PREVREMENU penziju (uz sva umanjenja ma koja se i vi pozivate) , mi sada, nezaposlena lica, bez ikakvih primanja , treba sami sebi da uplaćujemo staž? Da li Ministarstvo za rad socijalna pitanja i borbu protiv siromaštva IMA PRAVO DA U SVOM NAZIVU SADRŽI I TU ČUVENU BORBU PROTIV SIROMAŠTVA? Upravo suprotno, sve nas izrađene radnike (vas koji ste se organizovali, nas koji smo u beznađu i mnoge druge koji više ni komentare nemaju) to ministarstvo sada pravi socijalnim problemima. Umesto da stvaraju uslove za zapošljavanje, da nam uposle omladinu, oni otimaju nama , nekada srednjem sloju društva, nama koji smo odradili svoj životni vek i očekivali od države da nam na osnovu prava stečenih radom obezbedi zokonom propise penzije . To Ministarstvo, koje sebi dozvoljava da u nazivu ima i borbu protiv siromaštva, ostavlja stariju populaciju bez ikakavih primanja , a time i bez šamsi za sticanje penzije , dok je to pravo stečeno radom , jednim potpisom o izmenama zakona , nama jednostavno oduzelo. Sramota.,

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija