Početna Magazin Godine Protest oštećenih radnika: Sporazum po starom zakonu, rešenja po novom

Protest oštećenih radnika: Sporazum po starom zakonu, rešenja po novom

Protest oštećenih radnika: Sporazum po starom zakonu, rešenja po novom

Oko pedesetak bivših radnika „Zastave“ protestovalo je danas (1. jul 2015) ispred gradske uprave, jer smatraju da su oštećeni primenom novog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Fotografija iz teksta: Grad Kragujevac

Bivši radnici fabrika „Zastava kamioni“, „Zastava automobili“ i „21. oktobar“, kako navode, zbog primene novog Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, ne mogu da ostvare pravo na punu penziju sa navršenih 40 godina staža, kako im je i garantovano potpisanim sporazumom sa vladom 2011. godine.

Oni su tada dobrovoljno napustili fabrike uz opciju socijalnog programa pet godina do sticanja uslova za penzionisanje. Socijalni program potpisivali su prema starom Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju, a penzije će dobijati prema novom.

„Umesto obećanih punih penzija dobijamo rešenja o odlasku u prevremenu penziju, koja će biti trajno umanjena za 20,4 odsto, jer radnici imaju navršenih 40 godina staža, ali mnogi ne ispunjavaju drugi uslov, a to je da imaju 65 godina života“, rekao je novinarima predsednik Inicijativnog odbora bivših radnika grupe „Zastava“ Aleksandar Petrović. Oni koji imaju 40 godina staža, a nemaju starosni uslov, moraće da uplaćuju doprinose.

Predstavnici radnika obraćali su se resornim ministarstvima, a pošto odgovora nije bilo, pisali su i predsedniku Vlade Aleksandru Vučiću, ali nisu uspostavili kontakt.

„Svi ćute, niko nije odgovorio na naše dopise. U međuvremenu, stižu rešenja kojima nas primoravaju da se izjasnimo za preveremenu penziju“, objašnjava Petrović.

Bivši radnici „Zastave“ su iz istih razloga, od početka godine, protestovali nekoliko puta, tražeći razgovore sa nadležnima, jer smatraju da je reč o retroaktivnoj primeni novog Zakona fonda PIO. U Kragujevcu je novim zakonom oštećeno 900 radnika, dok ih je na nivou Srbije – 6000.

Skupu koji je održan 1. jula 2015. godine, prisustvovali su i bivši radnici „Slobode“ iz Čačka, „14. oktobar“ Kruševac, „Prva petoletka“ Trstenik, „Goša“ Smederevska Palanka i „Želvoz“ iz Smedereva.

„Vlast nas je prevarila. Nema spremnosti da se naš problem reši. Ima para za radničke igre EPS-a, a nema za penzije radnika“, ogorčen je Dragoslav Vukadinović, predstavnik radnika „Prve petoletke“ iz Trstenika.

Izvori: Tanjug, Blic