Početna Magazin Godine Proteomika – Identifikacija pomoću proteina u kosi umesto DNK

Proteomika – Identifikacija pomoću proteina u kosi umesto DNK

Proteomika – Identifikacija pomoću proteina u kosi umesto DNK

Naučnici iz SAD uspešno su testirali metodu identifikacije pomoću proteinske strukture u vlatima kose – koja je mnogo otpornija i dugotrajnija od delova tela potrebnih za standardnu proceduru analize DNK.

Metoda je prvo testirana na šest uzoraka kose iz sredine 18. veka, jer je kosa za razliku od tkiva bila potpuno očuvana. Zatim su urađeni testovi na 76 različitih ljudi, od čega 66 ima evropsko-američko poreklo, 5 Kenijaca i 5 Afroamerikanaca.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Testiranje se pokazalo uspešno na svakom od pojedinaca što ukazuje da je moguće napraviti razliku između specifičke proteinske strukture u vlatima kose.

Međutim, suština je i u tome da je ova struktura nasledna, što će reći da, jednako kao i sa DNK, pomoću nje možemo da utvrdimo i rođačke veze između različitih generacija vekovima unazad (jer i samu strukturu proteina definiše DNK).

Naučnici kažu da predstoji još puno rada jer je reč o inicijalnim testiranjima, i da će biti potrebno još mnogo istraživanja i dobrih rezultata da bi tehnika bila usvojena kao jednako pouzdana kao i DNK analiza.

Tehnika za sada nosi već poznato ime – proteomika, pojam koji označava izučavanje proteina sa fokusom na njihovu strukturu i funkcije.

izvor: Penzin, Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL)