Prethodna tri meseca penzije za bivše zaposlene u celini isplaćene iz budžeta Fonda PIO

Prethodna tri meseca – u maju, junu i julu 2022. godine, penzije za kategoriju „bivši zaposleni“ u celini su isplaćene iz budžeta Fonda PIO.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Na portalu Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (Fond PIO), objavljeno je saopštenje zamenika direktora ove institucije Relje Ognjenovića u vezi sa isplatom penzija.

On navodi da u maju, junu i julu nisu povlačena sredstva na ime nedostajućih sredstava za isplatu penzija za 888.252 penzionera iz kategorije zaposlenih.

„Tokom poslednje tri isplate iz budžeta su povučena sredstva samo za obavezujuće transfere države, a same penzije isplaćene su iz naplaćenih sredstava po osnovu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje“, saopštio je Ognjenović.

Ocenio je da su izvorni prihodi Fonda PIO odraz ubrzanog privrednog rasta. Smatra da je ovaj rast obezbeđen kroz investicije i povećanje broja zaposlenih u privredi. Iz toga proizilazi povećanje zarada, a iz njih se obezbeđuje naplata doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Ovo se „u konačnom povoljno odražava na penzijski sistem i omogućuje nam da penzije isplaćujemo iz ostvarenih prihoda“.

Ognjenović je iskoristio priliku da naglasi da penzioneri naročito mogu biti bezbrižni po pitanju povećanja penzija. Ovde ima u vidu „najavu predsednika Republike Aleksandra Vučića da će do kraja godine biti vanredno usklađivanje, a od 1. januara i redovno, što bi značilo da će se penzije u kratkom periodu uvećati za više od 19 odsto“.

„Ukupno naplaćeni doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje u periodu od 1. januara do 11. jula 2022. godine su za 5,9 milijardi viši od planiranih Finansijskim planom. Ako postignuto uporedimo sa istim periodom prethodne godine, u ovoj godini je naplaćeno više prihoda od doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za 28,8 milijardi dinara, odnosno za 9,16 odsto, što je veoma dobar uporedni pokazatelj“, zaključio je Ognjenović.

Fotografija: Penzin.rs