Foto albumi Porodica i društvo

Pravilo debatovanja kuće Čatam

Kada se sastanak, ili njegov deo, održavaju pod pravilom kuće Čatam, učesnici su slobodni da koriste iznete informacije, ali bez otkrivanja identiteta ili pripadnosti govornika, niti ijednog drugog učesnika.

Pravilo debatovanja znano kao “Pravilo kuće Čatam” ili “Čatam haus pravilo” (Chatham House Rule) nastalo je 1927. godine u istoimenoj zgradi, u Kraljevskom institutu za međunarodne poslove u Londonu, u cilju otvorenije debate o kontroverznim temama čije izbegavanje zbog nepopularnosti može voditi ka jednoumlju.

Naime, ako bi se govornicima obezbedila anonimnost, oni bi imali ohrabrenje da povedu debatu, ili koriste argumente, koji nisu popularni u javnosti. Tako se zapravo javno mnjenje, i celo društvo, štiti od prećutkivanja tema koje inicijatoru (ili njegovoj partiji, kompaniji, instituciji) mogu da izazovu probleme i neprijatnosti, profesionalne ili lične prirode.

Pravilo je zvanično prevedeno na Arapski, Kineski, Francuski, Nemački, Portugalski, Španski i Ruski jezik. Na srpskom jeziku, u prevodu Penzina, glasi ovako:

“Kada se sastanak, ili njegov deo, održavaju pod pravilom kuće Čatam, učesnici su slobodni da koriste iznete informacije, ali bez otkrivanja identiteta ili pripadnosti govornika, niti ijednog drugog učesnika.”

O pravilu čitajte više na sajtu Chatham House-a.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija