Početna Magazin Godine Porodica Pravilo debatovanja kuće Čatam

Pravilo debatovanja kuće Čatam

Pravilo debatovanja kuće Čatam

Kada se sastanak, ili njegov deo, održavaju pod pravilom kuće Čatam, učesnici su slobodni da koriste iznete informacije, ali bez otkrivanja identiteta ili pripadnosti govornika, niti ijednog drugog učesnika.

Pravilo debatovanja znano kao „Pravilo kuće Čatam“ ili „Čatam haus pravilo“ (Chatham House Rule) nastalo je 1927. godine u istoimenoj zgradi, u Kraljevskom institutu za međunarodne poslove u Londonu, u cilju otvorenije debate o kontroverznim temama čije izbegavanje zbog nepopularnosti može voditi ka jednoumlju.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Naime, ako bi se govornicima obezbedila anonimnost, oni bi imali ohrabrenje da povedu debatu, ili koriste argumente, koji nisu popularni u javnosti. Tako se zapravo javno mnjenje, i celo društvo, štiti od prećutkivanja tema koje inicijatoru (ili njegovoj partiji, kompaniji, instituciji) mogu da izazovu probleme i neprijatnosti, profesionalne ili lične prirode.

Pravilo je zvanično prevedeno na Arapski, Kineski, Francuski, Nemački, Portugalski, Španski i Ruski jezik. Na srpskom jeziku, u prevodu Penzina, glasi ovako:

„Kada se sastanak, ili njegov deo, održavaju pod pravilom kuće Čatam, učesnici su slobodni da koriste iznete informacije, ali bez otkrivanja identiteta ili pripadnosti govornika, niti ijednog drugog učesnika.“

O pravilu čitajte više na sajtu Chatham House-a.