Magazin Godine Svet

Portugalija puna 4 dana isključivo na energije iz obnovljivih izvora

Vetrenjače sa Mikonosa, Grčka

Tokom četiri i po dana, tačnije 107 sati, od 6:45 časova u subotu 7. maja, do 17:45 časova u sredu 11. maja 2016. godine, Portugalija je koristila samo energiju vetra, sunca i vode.

Zanimljivo da je Nemačka najavila da je u nedelju 15. maja skoro celu količinu potrošene električne energije povukla iz obnovljivih izvora, ali Portugalija će ostati kao druga država Evrope koja je uspela da probije tu “(četvoro)dnevnu” barijeru.

Naime, prošle godine isto je uspela da učini i Danska, poznata po razvijenim sistemima za iskorišćavanje obnovljivih izvora energije.

Prošle godine 22% električne energije u Portugaliji obezbeđeno je vetrenjačama, a ukupno 48% iz obnovljivih izvora, iako su subvencije za ovu vrstu energije smanjene 2012. godine.

Samo u periodu 2013-2016. Portugalija je povećala kapacitete za iskorišćavanje vetra za 550 megavata.

Neki stručnjaci čak procenjuju da bi uz odgovarajuće mere Evropa mogla svu potrebnu energiju da dobija od vetra već za “15 godina” (oko 2030. godine), piše Gardijan.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija