Početna Magazin Godine Pola veka računara provodadžija!

Pola veka računara provodadžija!

Pola veka računara provodadžija!

Ne, „onlajn“ upoznavanje nije počelo sa Fejzbukom, već pre više od pola veka. Tada je u SAD već postojalo nekoliko servisa koji su nudili ove usluge i to pomoću računara veličine cele sobe – toliko su morali biti veliki da bi uporedili kompatibilnost parova.

Džon Metlok i njegova buduća žena Kerol još tada su rešili da pruže šansu tehnologiji da im pronađe partnera. Odgovorili su na niz pitanja o sebi i poslali odgovore mejlom. Ti podaci pohranjeni su u računar i preostalo je bilo samo da se čeka određeni nivo poklapanja.

Džon se ne seća kako se uopšte upustio u ovo, ali se seća da je bio usamljen. Danas i on i Kerol veruju da je ključ prepoznavanja u računaru bilo to što su oboje radili u sektoru elektronike.

– Dobio sam paket od kompanije sa slikama tri dame, i jedna je bila Kerol. Prvo sam zvao jednu od vas, ali nismo uspeli da se dogovorimo za sastanak. Ne sećam se šta je bila njena priča. Ali onda sam pričao sa Kerol.

Nakon nekoliko sastanaka Kerol je pozvala kompaniju i rekla: „Znate, mislim da ne morate više da šaljete ponude ni meni ni njemu. Mislim da smo jedno za drugo.“ Džon je ovo saznao tek decenijama kasnije a uvek se pitao zašto su ponude za sastanke prestale da dolaze.

U vreme upoznavanja Kerol je bila samohrana majka:

– Kao i većina samohranih majki, idete na posao, dođete kući, brinete o detetu, i mislim da sam se zaljubila zato što je Džon voleo mog sina, i zato što se činilo da će ga prihvatiti kao svog sina.

Džon je zaista usvojio Kerolinog sina, a zajedno su imali još dvoje dece. Danas imaju i nekoliko unučića.

U decembru 2016. godine slave 52 godine braka.

izvor: Penzin, NPR