Početna Magazin Godine PIO Fond u štrajku – Penzije na vreme

PIO Fond u štrajku – Penzije na vreme

Štrajk zaposlenih PIO fonda, koji je počeo danas, 8. aprila 2014. godine, neće uticati na isplatu martovskih penzija – počeće 10. aprila, a od 11. aprila na kućne adrese…

Štrajk zaposlenih PIO fonda, koji je počeo danas, 8. aprila 2014. godine, neće uticati na isplatu martovskih penzija (počeće 10. aprila, a od 11. aprila na kućne adrese), saopštio je Republički fond za penzijsko i invalidsko odsiguranje (PIO) a prenosi Beta.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Obaveza rukovodstva je da obezbedi minimum procesa rada, od 30 odsto ukupno zaposlenih na određenim poslovima, izuzimajući grupu poslova koji se moraju obavljati bez ikakvog zastoja.

Osim isplata penzija, obavljaće se i poslovi medicinskog veštačenja, kao i ostali poslovi čijim odlaganjem bi se ugrozilo nečije zdravlje ili nanela materijalna šteta pojedincu ili Fondu. Na šalterima filijala, kako su kazali, primaće se zahtevi za ostvarivanje prava i donosiće se rešenja o pravima iz penzijskog i invalidskog osiguranja, ali u smanjenom obimu.

Povod za današnju obustavu rada u Fondu PIO kako su kazali u toj instituciji je smanjenje plata do 30 odsto po preporuci Državne revizorske institucije. Kako su istakli u PIO fondu, prosečna plata zaposlenih u martu iznosila je 53.769 dinara, a aprilska će biti 39.000 dinara, što je kako su naglasili ispod republičkog proseka.

Naveli su da Vlada Srbije nije prihvatila predlog rukovodstva i Sindikata Fonda, da potpiše izmenjenu Uredbu o koeficijentima i omogući zaposlenima u Fondu da ne smanjuju plate do donošenja najavljenog zakona o platnim razredima u javnom sektoru kojim će plate u javnom sektoru biti regulisane na jedinstven način. Dodali su i da rukovodstvo Fonda PIO razume motive zaposlenih, ali da ne opravdava obustavu rada kao način sindikalne borbe.

Prema podacioma sa sajta PIO fonda mesečna neto plata direktora Fonda u junu 2013. bila je 156.067, zamenika direktora Fonda bila je 133.320 dinara, direktora sektora u Direkciji 113.775, dok je plata samostalnog stručno saradnika u Direkciji bila 57.628 dinara, a višeg referenta 29.960 dinara.