Magazin Godine Porodica

Pet pokazatelja nevolja u braku (4)

Naučnici su identifikovali neke jednostavne, ali moćne pokazatelje koji mogu pomoći parovima da prepoznaju bračne nevolje pre nego što njihova veza krene putem bez povratka

Neravnoteža moći

Novinarka Tara Parker priseća se kako se tokom svog kasnije razvedenog braka često oslanjala na svog supruga po pitanju odluka gde će ići na odmor ili kako će provesti vikende.

Tek kada su se razveli, shvatila je da je njihov društveni život retko obuhvatao aktivnosti koje su njoj omiljene.

“Kada su društvene aktivnosti kontrolisane od strane samo jedne osobe, to predstavlja faktor rizika u vezi”
, kaže Hauard Markman, profesor psihologije na Univerzitetu u Denveru. Markman kaže da nije dovoljno samo uraditi nešto lepo za parnera. Treba činiti lepe stvari na način koji ima smisla za partnera, a ne samo zato što deluju lepo osobi koja ih čini.

To znači da treba od partnera tražiti iskren odgovor kako želi da provodi vreme i tek onda praviti planove. Bez obzira da li se radi o romantičnoj večeri ili gledanju televizijskog programa, planovi treba da ispunjavaju želje oba supružnika.  


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija