Andragogija (nauka) - doživotno učenje Foto albumi Tehnologija i obrazovanje

Penzioneri i studenti – partneri u učenju

Saradnja školaraca, studenata i penzionera može biti plodonosna iz mnogo razloga i svakako da ovde leži veliki potencijal za unapređenje društva. 

Penzioneri imaju više slobodnog vremena, profesionalnog i životnog iskustva i potrebu da ostanu u psihofizičkoj formi, a druženje sa mladima pozitivno deluje u ovom smislu.
Sa druge strane, mnogim školarcima i studentima dobro bi došla pomoć, naročito onima koji su školovanje nastavili u gradu u kom nemaju nikoga. Nije reč samo o ponekom kvalitetnijem obroku ili savetima za život u novom gradu, već i u konkretnim znanjima iz različitih oblasti.
Nažalost, često zaboravljamo da mnogi penzioneri u 21. veku imaju višegodišnje i pa i višedecenijsko iskustvo u radu sa računarom, da među njima ima mnogo inženjera, profesora i nastavnika, prevodilaca, lekara, matematičara, pravnika, itd. 
Fotografija: Dojče Vele o jednom takvom primeru saradnje gde penzioneri pomažu stranim studentima.

About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija