Početna Magazin Godine Pčelarstvo: 50.000 evra za ideju za starije i slabo pokretne pčelare

Pčelarstvo: 50.000 evra za ideju za starije i slabo pokretne pčelare

Pčelarstvo: 50.000 evra za ideju za starije i slabo pokretne pčelare

Pčelarstvo je jedna od aktivnosti čije su dobrobiti poznate, ne samo za korisnike slatkog meda, već i za same pčelare. Predlog rešenja firme iz Bosne i Hercegovine koje pomaže da se pčelarstvom bave i oni koji moraju da sede, osvojio je vrednu nagradu, javlja Netokracija

Na takmičenju Evropskog takmičenja inovacija u socijalnoj sferi (European Social Innovation Competition – EUSIC), održanom u Briselu, firma Apiform iz Bosne i Hercegovine osvojila je jednu od tri glavne nagrade sa rešenjem za starije i slabo pokretne za pristup košnicama u sedećem položaju (na slici).

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Oni su zapravo osmislili košnice kojima se lako može pristupati i njima upravljati iz sedećeg položaja, pri čemu pčelaru u invalidskim kolicima, ili pčelaru koji nema dovoljno snage da manevriše košnicom, omogućava da to čiti i iz sedećeg položaja.

Na primer, zbog gabarita i osetljivosti košnica čak i pčelari u punoj snazi koriste specijalne nosiljke za košnice (više detalja na linku) kada košnice treba premestiti bezbedno da se ne ugrozi društvo pčela u njima.

Pored toga, rešenje košnice prilagođeno je i tome da se sve u vezi sa jednom košnicom može obavljati iz jedne tačke, samo sa jedne strane košnice.

Ideja je testirana u radu od strane nekoliko pčelara u invalidskim kolicima i pokazala se kao funkcionalna i vredna nagrade.

Druge dve nagrade, takođe od po 50.000 evra, dobili su kandidati iz Irske i Francuske. Irski Freebird Club omogućava starijim osobama lakši dolazak do smeštaja na putovanju uz povezivanje sa pojedincem ili porodicom koja ih želi ugostiti, dok francuski Wheelz povezuje preko 100.000 vozača invalida kolicima za međusobno zajedničko korišćenje automobila koji su prilagođeni za invalide.

Ovo su tri pobednička projekta od preko 1.400 predloga koji su pristigli na takmičenje.

Firmu Apiform možete kontaktirati putem Fejzbuk stranice Apiform Sit-in Beekeeping & Organic Lifestyle (u slobodnom prevodu – Apiform sedeće pčelarstvo i zdrav način života).