Foto albumi Jezera i vode Srbije Srbija

Pavlovačko jezero Kudoš kod Rume

Pavlovačko jezero, ili jezero Kudoš, nalazi pored sremskog sela Pavlovci, severno od Rume. Jezero je nastalo pregrađivanjem “Kudoškog kanala”.

Jezero je dugo oko 1.700 metara, a široko 700 metara, dok dubina iznosi i do 6 metara. Celokupna površina jezera je 62 i po hektara.

pavlovacko-jezero-kudos-ruma-vrdnik-srem-srbija-priroda

Slika: prilaz brani koja čini jezero iz pravca sela Pavlovci – preko rampe vidi se u vodi šaht za preliv vode pri visokom vodostaju.

Bogato je ribom kao što su šaran, smuđ, tolstolobik, som i amur. Jezero je ima lepu boju i pristupačnu obalu.

Napomena: Na drugom severnom izlazu iz Rume nalazi se još jedno jezero, veoma blizu naselju – Borkovačko jezero.

Do Pavlovačkoj jezera postoji asfaltni put, ali oko njega nema pešake staze, a i pristup je umeo da bude problematičan zbog problema sa nadležnošću i vlasništvom. Dolazi se putem iz Rume ka Vrdniku, i zatim se skreće levo kod fabrike za preradu voća ka selu Pavlovci. U samom selu, na “kružnom toku” na samom ulazu u selo skreće se desno i dolazi se ka jezeru koje će biti jasno vidljivo sa desne strane puta.

Ako vas zanimaju i druga jezera: Leto u Srbiji: 100 jezera za 100 dana leta


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

2 Comments

Click here to post a comment
    • Redakciji Penzina nije poznat. Ukoliko nam neko, nakon postavljanja Vašeg komentara javi, prosledićemo Vam informaciju.

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija