Foto albumi Jezera i vode Srbije Srbija

Ovčarsko-kablarsko i jezero Međuvršje na Zapadnoj Moravi

Izgradnjom brana na Zapadnoj Moravi uzvodno od Čačka prema Požegi, u samoj klisuri koju čine masivi planina Ovčar i Kablar, nastao je niz od nekoliko veštačkih jezera izuzetne lepote od kojih je najveće jezero Međuvršje. 

Ovčarsko-kablarsku klisuru, pored jezera na Zapadnoj Moravi, odlikuju isprepletane saobraćajnice za drumski i železnički transport, mostovi, tuneli, brane, kao i brojni manastiri na samoj obali Zapadne Morave, ali i u brdima iznad nje.

Na obalama jezera, nalaze se vikendice, sojenice, ugostiteljski objekti, tu je i jedan pešački viseći most, a mnogi sadržaji vidljivi su i za one koji samo prolaze putem od Čačka prema Požegi.

Voda Zapadne Morave se prvo akumulira u Ovčarsko-kablarskom jezeru, zatim se tunelom vodi do hidroelektrane Ovčar Banja, pa se preliva u jezero Međuvršje. Pred samim Čačkom, kod naselja Parmenac, nalazi se još jedna brana i istoimeno jezero.

O drugim poznatim i manje poznatim jezerima, čitajte u tekstu:

Leto u Srbiji: 100 jezera za 100 dana leta

Ako ne znate za lepotu Ovčarsko-kablarskog jezera, vreme je da se odlepite od ekrana i put pod noge! Koliko god da Srbija nije mala, Ovčar i Kablar nisu daleko od vašeg boravišta.

Posted by Penzin on Donnerstag, 2. Juli 2015


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija