Ekonomija Magazin Godine Svet

Novi porez u EU ugrožava britanske penzione fondove

Iako će Evropska unija uvesti novi porez na finansijske transakcije u evrozoni, Velika Britanija smatra da će ovako biti ugroženi njeni interesi i penzioni fondovi.

Poslednjeg dana aprila 2014. godine, Evropski sud pravde u Strazburu odbio je žalbu ministra finansija Velike Britanije na predloženo oporezivanje finansijskih transakcija vrednosnih papira.

Ova presuda imaće za posledicu gubitak od 3,6 milijardi funti godišnje za britanske kompanije i dramatično će smanjiti prihode privatnih penzionih fondova, procena je finansijskih stručnjaka iz London Sitija.

Ovo oporezivanje predložilo je 11 zemalja iz zone evra, uključujući i Nemačku i Francusku, a Ozborn je izneo i mišljenje da će zakon prekršiti pravila o jedinstvenom tržištu EU.

Sud je odbio žalbu kao prevremenu, s obzirom da porez još uvek nije stupio na snagu. Ipak, na Ostrvu se podigla velika prašina ovim povodom, naročito među evroskepticima na političkoj sceni kakvih Britaniji ne manjka.

Ministar je čak pokušao da brani EU rečima da Britanija nije deo evrozone pa njeni građani neće trpeti velike posledice, ali mnogi konstatuju da to nije tačno jer će se porez primenjivati na transakcije između britanskih firmi i onih u evrozoni, piše britanski Ekspres.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija