Nove terapije za MS. Većina i dalje bez terapije

Dobra vest je da od sredine juna u Srbiji počinju da se primenjuju inovativne terapije za multipla sklerozu. Loša vest, koja se godinama ne menja – pa i nije zapravo vest, jeste da će većina obolelih i dalje biti bez terapije.

Od sredine juna i tokom jula u Srbiji počinju inovativne terapije za multiplu sklerozu. One su ove, 2020. godine, uvrštene na pozitivnu listu lekova RFZO. Lečenje o trošku države biće dostupno za još oko 1.300 pacijenata.

Međutim, Nataša Sretenović iz MS platforme Srbije, organizacije koja okuplja obolele i njihove porodice, upozorava da se još uvek većina sredstava odvaja za lekove starije generacije. Većina obolelih, napominje, i dalje neće dobiti nikakvu terapiju.

Nataša Sretenović je za N1 objasnila zašto je jedan od najvećih problema to što kriterijumi po kojima će se birati pacijenti koji će dobijati terapiju, nisu javni.

„Nije dobra vest zato što nam ostaje 6.500 nelečenih, znači od 6.500 niko neće dobiti lek. 1.100 ljudi se lečilo do sada, i sada će se lečiti, posle 15 godina, još 1.300. To bi značilo da treba da čekamo još 15 godina da bi se pomerio taj neki standard. Mi, naravno, ne želimo to. Mi želimo transparentnost kriterijuma, da znamo kako može da se dođe do leka. Nigde na sajtu RFZO ne piše koji su kriterijumi za dobijanje leka“, naglašava Sretenović.

Na svetu, objašnjava, postoji 15 registrovanih lekova. U Srbiji su, međutim, registrovana samo dva inovativna leka.

„Ostali lekovi koji su za nas inovativni su lekovi iz 2008. godine. Do sada su lečili samo tom umerenoefikasnom terapijom sve forme bolesti“, rekla je Sretenović.

Nataša Sretenović multiple sklerozu ima već 18 godina. Dosad, kako kaže, nikada nije dobila terapiju.

„Verovatno će mi u nekom trenutku reći da sam zakasnila za terapiju, ali šta da radim. Ne znam koji je kriterijum da bih mogla da dobijem bilo kakav lek“, naglašava sagovornica N1.

Ksenija Pavkov za N1

Izvor: N1

Tekstovi u vezi sa multipla sklerozom koji bi vas mogli interesovati: