Magazin Godine Srbija

Na ponude vlade vojni penzioneri odgovaraju novim protestom

Više o vojnim penzionerima čitajte na Penzinu

Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije (USPVLS) najavljuje novi protest za utorak 17. novembar 2015. godine u 10:30 časova na Savskom trgu, sa protestnom šetnjom ispred Fonda PIO, ispred vlade Srbije i ispred zgrade RTS-a u Takovskoj ulici.

Saopštenje USPVLS povodom protesta Penzin prenosi u celosti:

Organizacioni odbor Protesta vojnih penzionera

P R O T E S T – STOP PLjAČKI VOJNIH PENZIONERA!

Kolege vojni penzioneri i svi građani Srbije pozivamo vas na protest protiv pokušaja prevare vojnih penzionera. Aktuelna Vlast uz asistenciju Udruženja vojnih penzionera i Asocijacije penzionisanih pripadnika Vojske Srbije (APPVS)  koja su pod patronatom stranaka na vlasti, angažovanjem dva ministra najavljuju “pošteno rešenje” usklađivanje vojnih penzija za 11,06%.

Vlada Srbije konačno  priznaje diskriminaciju vojnih penzionera i „ispravlja nepravdu“. Konačno se priznaje pravo na usklađivanje od 01. januara 2008. godine. Međutim, ovih 11.06% se dobija tako što se redovno usklađivanje za 2007. godinu od 4.21%, izvršeno retroaktivno u 2008. godini, uračunava u 11,06 odsto!

Rezulat  takve matematike je umanjeno pravo za 42,1% na zakonima i odlukama Ustavnog suda sledujuće sume. Praktično se usklađivanje od 11,06 % umanjuje za 4, 21%. Zar to nije prevara vojnih penzionera i obmana javnosti Srbije?

Penzionerima koji su pravdu tražili na sudovima, a gde bi na drugom mestu, ne priznaju sudske troškove! Bahato ponašanje i kurte i murte prevaljuju na leđa vojnih penzionera. ne priznaju kamate. Samo zbog toga se potraživanja penzionera umanjuju za 70%. Zamislite ne priznaju zatezne kamate organi države koji na svakom koraku deru kožu građanima Srbije zateznim kamatama!

I najveća podvala, suprotno zakonu o PiO izbegavaju prevođenje rešenja o penzionisanju donetih na osnovu zakona o vojsci na propise i standarde po Zakonu o PiO. Vojni penzioneri u ovom trenutku ne poseduju zakonita rešenja. Samo zato što birokratija treba da radi svoj posao. Vlada Srbije i kamarila uz podršku telala se hvale i dokazuju da su vojne penzionere spasili gladi i bržeg umiranja. Njima je važna prva vest koju su objavili „Vojni penzioneri su rešeni“. Skreću pažnju javnosti na vojne penzionere nekakvom prosečnom sumom koju treba da dobije svaki penzioner. Istina je da će svaki penzioner koji je pravdu tražio na sudu, zbog nepriznavanja sudskih troškova biti u debelom minusu.

Kolege vojni penzioneri, građani Srbije, samo protesti spašavaju Srbiju i donose pravdu! Samo tako najviši organi vlasti mogu saznati da birokratija ne radi po zakonu. Odlučni smo da istrajemo u traženju naših zakonitih prava, u kom cilju smo sazvali:

Protest za 17. novembar 2015. godine u 10.30 časova, sa početnim mestom okupljanja na Savskom trgu i protestnom šetnjom ispred RF PiO, u ulici dr Aleksandra Kostića 9, ispred vlade Srbije i ispred RTS u ulici Takovska 10.

Moramo RTS podsetiti da smo i mi građani Srbije koji imaju pravo da znaju sve o diskriminaciji vojnih penzionera. U pripremi protesta uputićemo dopise RF PiO , Vladi Srbije i RTS.  Zar mi koji smo rizikovali živote i radili na štetu svojih porodica da se predamo, da se ne borimo protiv prevare. Pozovite familiju, prijatelje, komšije, poznanike i dođite na protest. Ovo je borba za bolju Srbiju, ovo je borba za budućnost naše dece! Protestom možemo samo dobiti!

Protest organizuju: Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije,   Udruženje penzionisanih vojnih lica Apatin i FB grupa vojni penzioneri Srbije. Protest podržava udruženje sindikata penzionera Srbije.

predsednik

Jovan Tamburić


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

8 Comments

Click here to post a comment
 • Da je na ovakav način vršena isplata od 11.06% svim penzionerima Srbije i njima bi se isplatilo samo 3.28% jer su imali redovno usklađivanje u oktobru 2007.g. od 7.78%.

 • Neverovatno je, problem 11,06% nije od juče već traje osam godina. Ništa tu nije pravno zakomplikovano. Sve je prosto i jasno. 4,21% vojni penzioneri su dobili po zakonu o Vojsci Jugoslavije. Odluku je donelo ministarstvo odbrane – potpisao tadašnji ministar odbrane Šutanovac, a vanredno usklađivanje penzija 11,06% nas sleduje po zakonu o Vojsci Srbije i to je donelo minisnstarstvo za rad a potpisao VD direktor RF PIO Lončar. E sada izađe ministar Vulin i priča javno one gluposti koje mogu da shvate zdravo za gotovo samo retardirane osobe i oni koji su neupućeni u ovaj problem.Naravno vojni penzioneri su lojalni građani države Srbije i njima ne smeta što im država isplaćuje penziju na nezakoniti način, što im trajno zakida od penzije 4,21%, što hoće da im utrapi samo 25% od duga manje isplaćene penzije za zadnjih osam godina i preko svega toga jednim kriminalnim zakonom, koji je u svom naslovu kriminalan trajno umanjila penzije za 10-20% ( zavisno od visine penzije ), opet na nezakoniti i pljačkaški način bez donetog rešenja. Ova naša voljena država ima Ustavni sud koji ne sme da otvori raspravu o ustavnost pljačke koja je počela ravno pre godinu dana, već piše u nekom neformalnom rešenju, da nema potrebe da se ocenjuje ustavnost zakona, jer to umanjenje penzija koje je posebno pogodilo vojne penzionere – kaže: ” nije veliko opterećenje umanjenje penzije”. Da li gde u Svetu ima takva država sa takvim Ustavnim sudom koje ” uvažavaju svoje građane”, a ministar javno kaže da vole svoju državu.

 • Ne vidim nikakvu svrhu ovih protesta. RF PIO je uskladio vojne penzije za 11,06 odsto. Uskladjivanje vojnih penzija za 4,21 odsto od 01.01.2008 godine nije redovno uskladjivanje za 2007 godinu kako se to pogresno navodilo vec je to uskladjivanje u 2008 godini i isto je bilo nezakonito jer je doneto na osnovu nevazeceg clana 261 Zakona o Vojsci Jugoslavije. Prema tome Vlada Srbije je donosenjem Zakljucka ispravila tu gresku i ubacila to uskladjivanje od 4,21 odsto u vanredno uskladjivanje od 11,06 odsto. Dakle ovi protesti su potpuno bespotrebni i vojni penzioneri na njih ne bi trebalo da izlaze.

  • Bot zvani Aca se javio. Verobvatno je ucestvovao u ižstavranju prevare vojnih penzionera. O odluci ministra Sutanovca da retroaktivno na osnovu prelaznih odredbi Zakona o VS , poveća penzije u 2007. godini na osnovu povećanja plata PVL se izjasnjavo Ustavni sud koji je odbacio inicijativu za ocenu ove odluke. To sto radi gospodin Aca je u najmanju ruku obmanjivanje javnosti. Neka se gospoda pripreme da predsedniku Vlade Srbije objasne na osnovu kojih propisa su pripremili Zaključak Vlade i predlog vojnim penzionerima za vansudsko poravnanje.

   • Šta će se deiti kad u tom ponovnom obračunavanju penzija uz prosek unazad 20 godina dodje do smanjenja penzija skoro svim vojnim penzionerima.Odjednom PIO fond u svim gradovima poziva penzionere da se izjasne kako žele da im se obračunava penzija.POgadjaju se kao na pijaci,a u svakoj izjavi stoji klauzula da se ne vrši ponovni obračun penzija jer smo u pio od ol.ol.2o12 samo da se vrši uskladjivanje za 20% za benificirani radni staž.Niko ništa nezna da kaže,advokati ćute i ogradjuju se od svega samo sindikat vojni gura napred a pojma nema u kom pravcu.važno je da se nešto priča ali samo za sopstvene interese.Treba precizno reći šta sve proizilazi iz svega ovoga a ne okruglo pa na ćoše.Nikome ništa nije jasno pa ni ovim sindikalcima.Važno je da se nešto gura a ni sami neznaju šta.I šta na štrajk ,u vezi čega i koga kad nemate jasne ciljeve.

 • Dok neki u državi ne shvate da se Ustavne Odluke moraju poštovati i sprovoditi uvek će biti telala koji imaju samo svoje tumačenje.

 • ZALOSNO JE DA VECINA NASIH KOLEGA VOJNIH PENZIONERA POKUSAVA DA STO DUBLJE ZAKOPA GLAVU U PESAK I CEKA DA MU NEKO DRUGI SVE RESI, A NE SHVATA ILI NE ZELI DA SHVATI DA I OVA SRAMNA PONUDA PIA JE ZASLUGA SVIH NAS KOJI SMO POKRENULI SUDSKI SPOR. A JOS JE ZALOSNIJE DA CE ONI SVOJ PROBLEM RESITI ZADOVOLJAVAJUCI SE PRUZENIM MRVICAMA.
  KAKO SE NE STIDE SVIH ONIH KOJI SU OSTAVILI ZIVOT NA OLTAR OTADZBINE SRBIJE I NJIHOVIH PORODICA KOJI PREZIVLJAVAJU SVU OVU SRAMOTU I PODLOST PIA DA MANIPULISE NASIM SUDBINAMA.
  SVAKA CAST POJEDINIM GENERALIMA KOJI SU UZ NAS. OSTALI NEKA IZVUKU POUKE IZ SVEGA !!!!!!!!!
  STARA KINESKA POSLOVICA KAZE: ” LJUDE TREBA VODITI A NE TERATI, A DA BI IH VODIO MORAS IM OKRENUTI LEDJA I IMATI POTPUNO POVERENJE U NJIH”
  GDE JE TA STARA KRILATICA ZAMNOM JUNACI NEKA SE ZAPITAJU.
  DA SU ONI BILI SVI UZ NAS KAO KAD SMO IM TREBALI ZA KARIJERU SVE BI BILO RESENO PRE 8 GODINA.

 • U ršmunijadi propisa i političkih obećanja, teško se mogu snaći čak i profesionalci a kamo li penzioneri koji imaju osamdeset godina.Vulin je jasno rekao da sa” ponudom” stvara uštedu za “državu”, dakle na usštrb i štetu penzionera.Advokati su omastili brk pri obustavljanju tužbe, jer su masno sve naplatili.I na kraju, kako god da se postupi,mrvice kupe penzioneri. Uredu, ali nakon svega neka se javno oglasi Vlada koliko je uštedela i gde se planira da utroši novac, pa da sve bude do kraja transparentno, a ne da se sve prepusti stihiji i insuinacijama.

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija