Početna Magazin Godine Mobilno upravljanje (mGovernment) – plaćanje poreza, prijava deteta, registracija mobilnim telefonom od 2018. godine

Mobilno upravljanje (mGovernment) – plaćanje poreza, prijava deteta, registracija mobilnim telefonom od 2018. godine

Mobilno upravljanje (mGovernment) – plaćanje poreza, prijava deteta, registracija mobilnim telefonom od 2018. godine

Projekat „mobilne vlade“ omogućava da putem mobilnog telefona prijavimo i odjavimo prebivalište, produžimo registraciju, platimo porez, pa čak i pribavimo građevinsku dozvolu, tvrde u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave. Ipak, ova promena se neće desiti pre 2018. godine.

U 2017. godini očekuje nas gotovo potpuna digitalizacija javne uprave, što znači da će građani gotovo sve poslove koje sada rade na šalterima raznih državnih službi, moći da završavaju iz fotelje, od kuće, samo preko računara.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Uvođenje „mGovernment-a“ znači će da će građani preko mobilnog telefona moći da komuniciraju sa državnim organima bilo kada i bilo gde, jer danas više od 92% građana poseduje barem jedan uređaj ovog tipa.

Građani će preko svog mobilnog telefona moći da prijave i odjave prebivalište, prijave rođenja deteta, zamene stare za novu saobraćajnu dozvolu, produže registraciju, plate porez, pribave građevinsku dozvolu…

– Naš plan je da građani preko posebno prilagođenih mobilnih aplikacija, nalik na aplikacije za mBanking, mogu da se registruju ili prijave, i koriste svoj nalog na nacionalnom Portalu eUprava, tako da sve poslove prema državi završavaju lako i brzo. Za to je potrebno napraviti nekoliko ključnih tehnoloških rešenja za dokazivanje identiteta građana, jer neće postojati mogućnost elektoronskog potpisa. U drugim zemljama već postoje mobilna rešenja za potvrdu identiteta, i mi ćemo ih primeniti i kod nas, tako da se sigurnost podataka i korišćenja mGovernemnta ne dovode u pitanje – kaže Dušan Stojanović, direktora Direkcije za elektronsku upravu u Ministarstvu državne uprave.

Uvođenje mGovermenta donelo bi, prema njegovim rečima, višestruke uštede – građanima, biznis sektoru, i najviše samoj državi. Građani i preduzetnici bi mogli da uštede ne samo vreme, već i novac koji izdvaju na različite provizije i takse.

izvor: Blic