Magazin Godine Porodica

Milenijumci nisu očevi kakvi su se nadali da će biti

Muškarci “milenijumske generacije”, koja obuhvata one koji su tek navršili punoletstvo pa sve do onih u ranim tridesetim, mislili su da će biti drugačiji očevi od svojih očeva, ali…

Iako su imali ideju da će biti generacija očeva koji će potpuno ravnopravno biti uključeni u sve porodične aktivnosti, od odgajanja dece do podele kućnih poslova, porodična uloga milenijumaca sa godinama postaje sve više tradicionalna.

Mnoga istraživanja pokazuju slične obrasce zaposlenih muškaraca sa većim platama, i supruga koje su domaćice ili imaju značajniji prekid karijere zbog porodice, i prosečno niže plate.

Tako se zapravo, uprkos željama i planovima oba mlada roditelja, profil porodične podele rada preslikava iz ekonomije i u nove generacije.

Istraživanja pokazuju da se i percepcija milenijumaca razlikuje prema tome da li su zasnova porodicu ili ne. Na primer, svega oko trećine muškaraca koji još uvek nemaju potomstvo ne slaže se da je jednakost polova ostvariva i u kući i na poslu, ali preko polovine onih koji imaju decu smatra da su tradicionalne uloge žene i muškaraca najbolji model za porodicu.

Više o ovoj temi piše Njujork Tajms.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija