Početna Magazin Godine Krvna biopsija može otkriti DNK tumora u ranim fazama

Krvna biopsija može otkriti DNK tumora u ranim fazama

Krvna biopsija može otkriti DNK tumora u ranim fazama

Krvna biopsija, procedura traženja tragova raka samo pregledom uzoraka krvi u potrazi za DNK tumora, može biti veliki potencijal za češće analize koje bi detektovale tumor u ranim fazama.

Jedan od naučnika na tom polju kaže kako je do pre samo pet godina sve to bila naučna fantastika, ali da sad već postaje sve ozbiljnije i da smo za nekoliko godina došli do toga da saznajemo daleko više iz uzoraka krvi nego što je pre to bilo moguće.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Klasičnom metodom lekari moraju hirurškim putem da uzmu deo tkiva tumora da bi utvrdili o čemu se tačno radi što podrazumeva i komplikovaniji proces, ali i mogućnost da se radi tek pošto se tumorno tkivo već locira u organizmu.

Kada se prvi put javila ideja da se u krvi prepoznaju tumorne ćelije koje su „otpale“ od tumora, bilo je jasno da će to biti teško jer je verovatnoća izrazito mala da baš na tih nekoliko ćelija naletite prilikom uzimanja uzorka krvi.

Ali nova tehnologija je u mogućnosti da kod većine pacijenata prepozna DNK tumora samo iz nekoliko fragmenata njegove DNK koja se nađe u krvi pacijenta.

– Praktično ispitujemo oko 10 milijardi podataka po uzorku da bismo shvatili raspored genoma i prepoznali da li postoji neka devijacija – kaže Viktor Adalsteinsson iz Grupe za biopsiju krvi Broad Instituta koji radi na razvoju nove tehnologije testiranja.

Prevod i izvor: Penzin, wbur