Početna Magazin Godine Društvo Kosovo: manipulatori i blokada zakona u skupštini

Kosovo: manipulatori i blokada zakona u skupštini

Penzioneri sa Kosova i Metohije imaju problema sa isplatama penzija zbog zakona o penzijama koji je blokiran u kosovskoj skupštini i zbog nekadašnjih manipulacija njihovih sugrađana sa švajcarskim penzijama

Crnogorski ministar rada i socijalnog staranja Predrag Bošković i kosovski ministar rada i socijalne zaštite Nenad Rašić potpisali su danas, 17. decembra, sporazum o priznavanju perioda osiguranja za ostvarivanje prava na penziju čime će građanima biti omogućeno da ostvare pravo na penzije.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Usled nepostojanja sporazuma, veliki broj crnogorskih državljana koji su radili na Kosovu i obratno, nije mogao da ostvari pravo na penziju. Ovaj sporazum predstavlja dobar okvir za rešavanje pitanja penzija, izjavio je Rašić.

Ministar Rašić nema lak posao jer je predlog zakona o penzijama već nekoliko meseci blokiran u kosovskoj skupštini.
Zbog toga je on, kako je izjavio, prinuđen da potpisuje nepotpune sporazume sa Crnom Gorom.

Iz istog razloga trenutno nije moguće finalizirati sporazum između Kosova i Švajcarske. Kosovo će u januaru 2014. posetiti tim švajcarskih stručnjaka kako bi detaljno ispitali načine za eventualnu realizaciju sporazuma.

Naime, ukoliko ne bude potpisan novi međudržavni sporazum, oko 300 kosovskih penzionera neće dobiti švajcarske penzije čija isplata je obustavljena pre tri godine nakon što je Švajcarska otkrila manipulacije troje kosovksih penzionera.