Početna Magazin Godine Društvo Komentar Penzina: Da li je ovo oglas za najbolji posao u Srbiji?

Komentar Penzina: Da li je ovo oglas za najbolji posao u Srbiji?

Šta se dešava kada poslodavac kasni ili ne isplati obećanu zaradu? Šta se dešava ako poslodavac ipak ne prijavi radnika? Da li će reagovati Ministarstvo pravde?

Neretko od domaćih medija slušamo o izuzetno plaćenim poslovima koje niko ne želi da radi iako ima 760.000 zvanično nezaposlenih.

U ovom primeru „Naše novine“ prenose reči ministra pravde Nikole Selakovića koji kaže da se na konkurs za lekara, koji je u novembru 2013. godine raspisao Okružni zatvor u Subotici, nije prijavio niko uprkos činjenici da u Srbiji na posao čeka 2.500 lekara, od čega je sedam na birou u Subotici. Ministar je ocenio da taj primer svedoči o tome „koliko smo kao narod izbirljivi i razmaženi“:

– Pokazalo se da nisu zainteresovani da rad, čak ni u Subotici, gradu sa više od 100.000 stanovnika, koja je administrativni, privredni i kulturni centar i u koju su u poslednje vreme došli mnogi domaći i strani investitori. To možda svedoči koliko smo mi kao narod izbirljivi i koliko smo u stanju da sedimo kod kuće, da ne radimo ništa i robujemo starim navikama, umesto da odemo i po 100 km od kuće gde bismo dobili posao – rekao je Selaković podsećajući da su „generacije naših roditelja odlazile i po 500 kilometara od svojih domova radi posla i tamo zasnivale novi život“.

Iz Okružnog zatvora u Subotici poručuju da je pomenuto radno mesto dugo upražnjeno iako su uslovi za rad dobri: – U zatvoru trenutno imamo 161 zatvorenika, plata bi bila 52.000 dinara ali od novembra, kada smo otvorili konkurs, nijedan lekar se nije prijavio.

U istom tekstu navodi se da nezaposleni Srbi uporno izbegavaju poslove koje nudi Nacionalna služba za zapošljavanje, „a pre svega, radi se o poslovima u poljoprivredi, terenskom i fizičkom radu, građevini, rudarstvu i ostalim težim fizičkim poslovima, bez obzira na visinu zarade, na primer posao zavarivača“. Kaže se da niko neće da radi ni na farmi u Banatu za 600 evra mesečno, penzijsko i socijalno osiguranje, stan i hranu.

Komentari Penzina: 

  • Lekar u Subotici – Da li je pomenutih 52.000 dinara pre ili nakon najavljenog smanjenja plata od 10 ili 15 ili 20 odsto? Ako plate budu smanjene za 10 odsto, govorimo o oko 47.000 dinara, što je po aktuelnom kursu Narodne banke Srbije (NBS) oko 400 evra. Pored toga, za posao lekara potrebno je školovati se tri do sedam godina duže nego za ministra, uglavnom po malo oštrijim kriterijumima.
  • Poljoprivreda i građevina – Govorimo li o sezonskim poslovima ili „zapošljavanju“? Pored toga, obično se u ovakvim tekstovima zaboravi pomenuti da osiguravajuće kuće mahom ne daju polise osiguranja za naše građevince zahvaljujući nepostojanju zaštite na radu.
  • Zavarivač – U inostranstvu jedno od veoma lepo plaćenih zanimanja pa je naša industrija još početkom 1990-ih ostala bez cele jedne generacije najveštijih majstora.
  • Rad na farmi – 600 evra za koliko sati rada? 8, 10, 12, 16, 24?
  • Retorička pitanja: Koliko košta svakodnevni pomenuti put od 100km od kuće? Šta se dešava kada poslodavac kasni ili ne isplati obećanu zaradu? Šta se dešava ako poslodavac ipak ne prijavi radnika? Ili ako poslodavac ne uplaćuje doprinose za radnika? Da li će reagovati Ministarstvo pravde? Ili neće, kao i do sada?