Početna Magazin Godine Društvo Koliko prosečno košta biti žena na poslu?

Koliko prosečno košta biti žena na poslu?

Koliko prosečno košta biti žena na poslu?

Nije tajna da žene zarađuju manje od muškaraca. Iako se ova slika pomalo menja, prosečan iznos koji tržište rada dodeli muškarcima ipak je osetno veći. U SAD čak 430.000 dolara veći tokom radnog veka, piše Blumberg. Ne znamo koliko bi bilo u Srbiji, ali…

Nedavno je Obama konstatovao da na svaki zarađen dolar muškaraca, žene zarade svega 79 centi (za petinu manje), ali su se javile i neke glumice i fudbalerke u SAD da treba da zarađuju kao i svoje kolege muškarci (nama je ovaj tren poznat iz sveta tenisa gde je Novak napadnut od zapadnih medija zbog komentara ovim povodom). Od američkih država za sada je odreagovala Kalifornija zakonom koji propisuje jednaku zaradu za jednaka radna mesta.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Prosečna razlika zarade od 430.000 dolara drastično se menja kada se pogledaju regioni pojedinačno. Oblast prestonice Vašingtona beleži čak 1,6 do 1,8 miliona dolara manje za žene, doduše one koje uz to i crne rase ili hispanoamerikanke, u odnosu na bele muškarce (tokom radnog veka od 40 godina).

Gledano samo prema državama, najveća je razlika u Luizijani – 672.000 dolara, a najmanja na Floridi – 248.000 dolara. Gledano u celim SAD razlika među platama muškaraca i žena, uz sve najave i reakcije u javnosti, nije se menjala tokom poslednjih 10 godina.

Statistika je zasnovana na podacima nacionalnog biroa za popise, za zaposlene tokom cele godine (nisu uzimani u obzir sezonski i drugi poslovi).