Početna Magazin Godine Kada bolnica razboljeva, umesto da leči

Kada bolnica razboljeva, umesto da leči

Kada bolnica razboljeva, umesto da leči

Iako je termin ‘post-bolnički sindrom’ nov, pojava nije. Ali bolnice su odlučile da se pozabave njom tek nakon usvajanja novih Medicare pravila po kojima su one odgovorne za readmisije u roku od 30 dana nakon otpusta. 

U članku pod nazivom „Kad vas stresni boravak u bolnici razboli“ objavljenim u Njujork Tajmsu, dr Dejvid Njumen, njujorški lekar hitne pomoći i pisac, opisuje post-bolnički sindrom. Odavno je poznato, kaže, da bolnice mogu biti izvor zaraze: 1,7 miliona Amerikanaca zarazi se svake godine bolničkim infekcijama. Ali post-bolnički sindrom je nešto drugo.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Infekcije jesu jedna od vrsta bolesti post-bolničkog sindroma, ali one zapravo predstavljaju samo mali procenat bolesti zbog kojih se pacijenti vraćaju u bolnicu nakon otpusta. Spektar post-bolničkih bolesti je širok, a brojni su i pacijenti kod kojih se on javlja.

Post-bolnički sindrom je sasvim nov termin koji je 2013. godine uveo harvardski profesor dr Harlan Krumholc. O sindromu možete pročitati više u Priči o slici Post-bolnički sindrom kojom je ilustrovan tekst.

Iako je termin nov, pojava nije. Odavno je primećeno da se pacijenti vraćaju u bolnicu neposredno nakon otpusta. Prema istraživanju koje je nedavno sprovedeno, utvrđeno je i da je skoro jedan od pet pacijenata ponovo hospitalizovan u kratkom vremenskom periodu nakon što je iz bolnice otpušten.

Međutim, bolnice su rešile da se ovim problemom pozabave tek nakon usvajanja novih pravila američkog zdravstvenog osiguranja Medicare po kojima su bolnice odgovorne za readmisije u roku od 30 dana nakon otpusta.

Pošto su zdravstveni sistemi počeli da proučavaju slučajeve pacijenata koji su se vratili u bolnicu neposredno nakon otpusta, zaključeno je da post-bolnički sindrom nije recidiv, već stanje ranjivosti koje najčešće dovodi do nove bolesti.

Dr Kurmholc i njegov kolega sa Univerziteta u Torontu dr Alan Detski predložili su prošlog meseca (maj 2014) niz radikalnih promena bolničke nege, o kojima takođe više možete pročitati u tekstu o slici, ali koji se svi svode na jednu bitnu, ali toliko zanemarenu činjenicu – pacijent je ljudsko biće koje zaslužuje poštovanje i pravo na dostojanstvo. Bolest mu to ne može oduzeti.