Foto albumi Jezera i vode Srbije Srbija

Jezero Vrutci kod Užica

Jezero Vrutci smešteno je u planinskom području petnaestak kilometara istočno od Užica prema Tari i Mokroj Gori.

Na severoistočnom kraku jezera nalazi se konkavna polukružna brana visine 77 i dužine 241 metar čijom izgradnjom je nastala akumulacija na reci Đetinji 1987. godine.

Jezero je dugo oko 4 kilometra, sadrži oko 54 miliona kubnih metara vode i namenjeno je za vodosnabdevanje Užica i okoline. Asfaltnim putevima može se doći na svega stotinak metara od jezera.

Nažalost, jezero je postalo “poznato” širom Srbije krajem decembra 2013. godine kada je došlo do velikog cvetanja algi vrste Planktothrix rubescens koja je na površini jezera stvorila karakterističnu roze-ljubičastu sluz i učinila vodu nebezbednom za piće.

U Užicu postoje i manje akumulacije na reci Đetinji u samom gradu.

Potražite i druga jezera u tekstu: Leto u Srbiji: 100 jezera za 100 dana leta


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija